17 februari 2022 Meer nieuws

'Klimaat ondernemen in Polen nog goed'

Ondanks prijsstijgingen en toenemende tulpenbroei door Poolse broeiers, is het ondernemersklimaat in Polen nog steeds goed voor Nederlanders met plannen. Dat bleek donderdagavond tijdens Greenity Talks bij de Vaktentoonstelling in Zwaagdijk-Oost.

Monique Ooms van Greenity sprak met bol-op-potbroeier Paul Alkemade, jurist Remco van der Kroft van de Nederlands-Poolse Kamer van Koophandel en bloemenhandelaar Kees van Rijn van Bart Kwiaty. De drie werken en wonen al jaren in Polen.

'Lage lonentijden voorbij'

Volgens Van der Kroft zijn 'de lage lonentijden voorbij in Polen', maar volgens hem wordt volop geïnvesteerd in Polen. "Het vestigingsklimaat is nog steeds prima voor Nederlanders", oordeelt hij. Als jurist heeft hij veel fouten gezien. "Een Poolse partner voor de markt hier is belangrijk, maar maak geen willekeurige Pool directeur met een auto. Je moet dan niet raar opkijken als hij met de auto en het geld verdwijnt."

Pool koopt meer bloemen

De Poolse markt is gunstig, bloemen in het algemeen en tulpen in het bijzonder zijn erg populair bij Polen, merken Van Rijn en Alkemade. Van Rijn: "De teelt en de broei neemt hier ook toe. Ik zie bij Poznan een gebied dat bijna op de Duin- en Bollenstreek begint te lijken." Er is echter nog ruimte voor groei, menen Alkemade en Van Rijn.

Vaktentoonstelling

Greenity Talks was onderdeel van de Vaktentoonstelling, die vrijdag en zaterdag nog is te bezoeken bij Vertify in Zwaagdijk-Oost. Omdat bezoek beperkt mogelijk is, zijn de gesprekken op de tentoonstelling ook gestreamd. Kijk de livestream van donderdagavond terug, net als het gesprek van de veredelaars eerder die dag.