9 november 2017 Meer nieuws

Kleur valt in de prijzen op lelieshow in Lisse

De inzendingen voor de CNB Leliedagen zijn van goede kwaliteit, iets wat in deze tijd van het jaar niet eenvoudig is. Dat stelt de KAVB-commissie van nomenclatuur die de ongeveer 170 vazen gekeurd heeft.

Bij de potlelies kreeg ‘Starlight Express’ (foto) van Van Schie Potlelies uit Honselersdijk de eerste prijs. “Een mooie, compacte plant met grote opstaande knoppen en bloemen”, aldus de jury.

Categorie AZ/LA

De oranje lelie ‘Pomonte’ (foto) van World Breeding kreeg de eerste prijs in de categorie AZ/LA. “Een niet te missen vaas met uitstraling. Echt uniform in precies het goede stadium.” De tweede prijs ging naar zaailing CJ 13-66 van Vletter en Den Haan, eveneens oranje. “Een fraaie lelie met opstaande knoppen en bloemen.”

Beste Oriëntals/OT’s roze

In de categorie Oriëntal/OT, die de meeste inzendingen telde, werden drie prijzen toegekend. De lichtroze ‘Monsano’ (foto) van Vletter en Den Haan met mooie, grote bloemen kreeg de eerste prijs. Naast een prima kleur heeft deze cultivar ook een mooie opbouw.

De grote bollenmand bij de entree van het handelscentrum met de roze ‘Nescio’ van De Jong Lelies uit Andijk kreeg de tweede prijs. “Grote bloemen, veel takken met een prima opbouw en goed uniform.” Royal Van Zanten uit Hillegom wist met Master ‘Zanotmas’ de derde prijs in deze categorie te verwerven. “Zeer stevige takken met een fraaie rozewitte bloem.”

Verschillende dubbele bloemen

De eerste prijs ging naar Roselily Dalinda ‘DL111726’ (foto) van kwekersvereniging Roselily uit Lisse. “Een lelie met een compacte bloeiwijze en opstaande knoppen en bloemen. De dubbele bloemen zijn zeer regelmatig, iets wat zeker een toegevoegde waarde heeft.”

De Jong Lelies toonde een aantal dubbele lelies waarbij de binnenste bloembladen smaller zijn dan de buitenste bloembladen, bijvoorbeeld AZ ‘Red Twin’ en AZ ‘Scoubidou’. De felgele LA ‘Yellow Bellies’ is weer anders opgebouwd met min of meer gelijke afgeronde bloembladen. De cultivar kreeg de tweede prijs in deze klasse.

Longiflorum ‘Vuvuzela’ eerste in categorie overig

In de categorie overig won de witte ‘Vuvuzela’ (foto) van De Jong Lelies de eerste prijs. Het betreft een fraaie Longiflorum met min of meer opstaande bloemen. De tweede prijs ging naar de rozerode of misschien wel roodroze LLO 12-001. “Deze zaailing ziet er uit als een rode Longiflorum en is spectaculair.” Hoewel er maar er drie takken in de vaas stonden, vond de jury toch dat deze lelie een prijs verdiende.

Gouden medaille

Paauw Lilies uit Rijsnburg showde onder ander de bekende ‘Maldano’. Nieuw in de keuring waren de zaailingen van Vendel en Van Haaster uit Prinsenbeek. De inzending van Double Check Lily uit Moerkapelle kwam uit de reguliere productie en niet uit een aparte showkas voor de veredeling. De jury was zeer positief over de ingezonden kwaliteit en honoreerde dat met een gouden medaille.

De lelies zijn nog deze week te zien bij CNB, Heereweg 347 in Lisse. De KAVB heeft een fotoverslag op haar Facebookpagina.