15 februari 2019 Meer nieuws

Kleine stijging exportwaarde bloemen- en planten

Voor het derde achtereenvolgende jaar realiseerden de Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs in januari een hogere exportwaarde. Volgens de statistieken van Floridata steeg de exportwaarde in januari beperkt met 1% tot 444 miljoen euro.

Deze stijging is klein vergeleken met voorgaande jaren. In 2017 en 2018 klom de omzet met 12% respectievelijk 8%. Dit meldt de VGB. Deze plus van 1% is vooral te danken aan de snijbloemen, want de plantenwaarde stabiliseerde.

Zorg over Duitsland en Engeland

Duitsland is de belangrijkste markt voor Nederland. Het marktaandeel, in 2014 nog 30%, kromp in 2018 naar 27,9%. Alleen in oktober vorig jaar werd een plus genoteerd en bleef de exportwaarde uiteindelijk 3% achter op € 1,7 miljard. “Niemand weet wat de Brexit voor de handel veroorzaakt. Als dan ook de grootste afzetmarkt stagneert is dat zorgwekkend. Ook Zwitserland viel in januari om niet te verklaren redenen terug. We zien wel groei in Oost-Europese landen en verder gelegen bestemmingen”, aldus Marius Dekker van exporteur DGI. Opmerkelijk is dat de export naar Engeland in de afgelopen maand steeg. “Dat kan incidenteel zijn”, veronderstelt Wesley van den Berg van Floridata.

Krimp in top 10-landen

Floridata registreerde in de eerste maand van dit jaar bij de totale groei van 1% een krimp in de top 10 van exportbestemmingen. Duitsland (-8%), België (-6%), Italië (-5%), Zwitserland (-4%) en Zweden (-8%) bleven achter. De exportwaarde steeg richting Frankrijk (+6%), Engeland (+12%), Polen (+4%), Rusland (+15%) en Denemarken (+11%). Op jaarbasis tekent de top 10 voor 80% van de exportwaarde van 6 miljard euro. Dit record werd na de stijging van 5% in 2017 in 2018 geëvenaard.

Plus in verre bestemmingen

“We zien verder dat de export naar verre bestemmingen fors toeneemt. De export naar China verdubbelde in januari, doordat het Chinees nieuwjaar vroeg viel. En Amerika pluste opvallend met 30% in de eerste maand dit jaar”, aldus Van den Berg. “Spreiding is een sterk aspect van de Nederlandse bloemen- en plantengroothandel”, aldus directeur Matthijs Mesken van de VGB. “Exporteurs focussen daar goed op.”

De binnenlandse markt is volgens Goedegebuure op totaalniveau stabiel tot licht groeiend. “En fors in beweging, onder meer door online aankopen en actievere supermarkten.”

Meer over Floridata en de VGB

Floridata levert marktcijfers en debiteureninformatie in de sierteeltsector. De VGB is de brancheorganisatie voor de binnenlandse, importerende en exporterende groothandel in bloemen en planten.