15 november 2022 Meer nieuws

Klapkratstichting Utilysys stopt

De Stichting Utilysys, de organisatie achter de voor de bloembollen ontwikkelde klapkratten, houdt eind dit jaar op te bestaan. Het krat blijft gewoon in gebruik, er zijn ongeveer een half miljoen klapkratten in omloop.

Via Twinpack in Noordwijkerhout zijn al bijna een half miljoen Utilysys-kratten bij bedrijven in gebruik genomen. Voor initiatiefnemer Stichting Utilysys zit het werk erop. KAVB en Royal Anthos probeerden in 2011 via de stichting een beter en duurzamer alternatief voor het starre exportkrat te introduceren. Met bijna een half miljoen klapkratten vinden de organisaties dat dit doel is bereikt.

Ruimtewinst

Het krat bewijst zich volgens de stichting vooraf door de ruimtewinst tijdens leeg transport. Er passen vijf ingeklapte kratten in één star krat. 'Deze eigenschap betekent dat bedrijven met dit krat van gerecycled materiaal aanzienlijke kostenvoordelen en duurzaamheidswinst kunnen behalen. De jaarlijkse inkoop en productie van nieuwe plastic kratten kan namelijk worden uitgespaard door minstens 10 jaar met hetzelfde krat te werken. Een schoolvoorbeeld van circulair handelen', stelt de stichting. 

Imago

Bedrijven die overstappen op de kratten zorgen volgens de stichting voor een beter imago van de sector. Er is een retourfustregelement opgesteld om de bedrijven te ondersteunen bij de administratie van de herbruikbare kratten. Gebruik van de kratten krent namelijk uitdagingen op het gebied van fytosanitaire regels, BTW, stapelen, inzamelen, opslag en spoelen. 'Bedrijven die dit allemaal goed weten te regelen, zet stappen op het gebied van ketensamenwerking, verantwoorde consumptie en productie en actie voor het klimaat. Drie van de UN Sustainable Development Goals.'