15 maart 2022 Meer nieuws

Kinderen bezoeken Hogervorst

Vier groepen van Kindcentrum Molenwerf in Heemstede brachten afgelopen week een bezoek aan bloembollenkwekerij en broeierij HL Hogervorst in Noordwijk. De kinderen uit groepen 5, 6, 7 en 8 kregen uitleg over het kweken en verwerken van hyacintbollen tot een bol-op-pot product.

Ook gaan zij thuis zelf aan de slag om de mooiste hyacint te verzorgen, die rond 23 april in bloei moeten staan als het corso rijdt. Sandra Hogervorst gaf uitleg over het kweken van de bollen. Van het ziekzoeken tot het hollen en van het broeien tot het maken van de bol-op-potarrangementen. Ook vertelde ze waarom je niet zomaar in een bollenveld mag lopen.

Bier koel

Daarna volgde de rondleiding in twee groepen. Gert-Jan Hogervorst – al jaren bestuurslid van Corsogroep KAVB Noordwijkerhout – leidde één van de groepen rond. Een kijkje in de koelcel leverde al opmerkelijke reacties op: 'Hier kan je het bier goed koud houden', zei een van de kinderen. In de kas waren hyacinten, narcissen, tulpen en muscari’s te zien en na deze rondgang hebben de kinderen ook zelf een bol-op-pot cadeau-artikel gemaakt met stylingsproducten.

Zaadje

De kinderen kregen een bol-op-product mee naar huis en een hyacintenbol om in bloei te trekken. Na 23 april bepalen Sandra en Gert-Jan bepalen wie de mooie hyacint gekweekt heeft. "Wie weet is hier het zaadje geplant voor nieuwe werknemers in de groene sector of voor stekers van onze corsowagen", aldus Gert-Jan Hogervorst.

Investeren

De excursie is mogelijk gemaakt door het Agrarisch Ondernemersfonds Noordwijk, dat wil investeren in de toekomst van de jeugd. Kinderen van basisscholen in gemeente Noordwijk worden betrokken bij de bloemen-, bollen- en vaste plantenteelt. Dit educatieprogramma dient ook als proef voor de Economic Board Duin- en Bollenstreek in het kader van Onderwijs & Arbeidsmarkt.