6 augustus 2018 Meer nieuws

Keuringszaal: witte lelie en Alliums buiten het voorjaar

Het aantal inzendingen tijdens de KAVB-keuring van 6 augustus was net als in de afgelopen warme weken klein van omvang, maar wel divers. De inzendingen van Allium in het CNB-gebouw in Lisse toonden aan dat dit gewas niet alleen in het voorjaar bloeit.

Van John Nijssen Bloembollen uit Velserbroek stond een vaas met twee stelen van de witbloeiende kruising 1545-14 (foto boven). De bloemen van deze lelie staan iets omhoog en mooi verspreid rond de bloemsteel. De bloemen zelf zijn smetteloos wit van kleur, met een smalle groene middennerf.

Kruising tussen Allium senescens en nutans

Sjaak de Groot uit De Zilk showde de donkerroze bloeiende Allium ‘Millenium’ (foto linksonder). Deze cultivar is een kruising tussen Allium senescens en Allium nutans, en is gewonnen door de Amerikaan Mark McDonough. In tegenstelling tot de ouders heeft ‘Millenium’ groene, glanzende bladeren. De donkerroze bloemen staan dicht op elkaar op de 35 cm lange bloemstelen. De plant is geschikt als tuinplant en vormt dichte pollen met meerdere bloemstelen.

Van Gebr. Valkering uit Egmond aan den Hoef staat al een aantal weken een paar vazen met snij-Alliums in volle glorie, waaronder ‘Red Mohican’. Hiermee laat het bedrijf enkele Alliums zien die goed geschikt zijn de snijmarkt.

Voorproefje Crocosmia-keuring

Kwekerij Davelaar uit Woudenberg showt vooruitlopend op de speciale Crocosmia-keuring van 13 augustus al enkele weken verschillende Crocosmia-rassen. Vandaag onder andere het al wat oudere, maar nog zeer populaire, ras ‘Emily Mackenzie’ (foto rechtsonder). De grote oranje bloemen hebben een rood hart en kijken je aan. Het is en blijft een mooie Crocosmia voor in de tuin en op de vaas.

Net als vorige weken showde Chr. van der Salm uit Lisse kleinbloemige gladiolenzaailingen.