30 januari 2020 Meer nieuws

Keukenhof koopt Bollenboulevard

Keukenhof is sinds deze week eigenaar van de zogeheten Bollenboulevard in Lisse. Onduidelijk is of daar komend jaar nog bollen worden verkocht. Keukenhof is met de ondernemers in gesprek.

Voorzitter Henk Westerhof van handelsbrancheorganisatie Anthos is blij met de aankoop van de boulevard door Keukenhof: "Als daar in de toekomst nog bollen worden verkocht, dan kunnen we ervan uitgaan dat er geen voorjaarsbloeiers meer worden verkocht. Keukenhof staat voor kwaliteit, dus dan komt het goed." Anthos en belangenbehartiger KAVB strijden al jaren tegen de verkoop van bollen van slechte kwaliteit. Uit bloeiproeven bleek dat de bollen die op de boulevard werden verkocht vaak niet opkwamen. Westerhof: "We hebben daar de bewuste ondernemers ook wel over gesproken en wat ons betreft mogen ze best bollen verkopen, maar wel van goede kwaliteit en geen voorjaarsbloeiers."

Vergunning van Lisse

De grond langs de provinciale weg N208 was eerder van de provincie Zuid-Holland, maar de gemeente Lisse nam de boulevard eerder over van de provincie na jaren steggelen over het onderhoud van de strook. Lisse verkocht de grond door aan Keukenhof, geheel volgens het besluit dat in november 2019 door B&W is genomen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de verkoop van bollen nu 'in eerste aanleg' een zaak van Keukenhof is. Wel blijft het nodig om een standplaatsvergunning aan te vragen bij Lisse. De gemeente wil de bollenverkoop op de strook graag behouden, omdat het als erfgoed wordt gezien met een positieve invloed op het toerisme. De gemeente had het echter verschillende malen aan de stok met de uitbaters van de kramen, over de kwaliteit van de uitgestalde waar.