15 januari 2020 Meer nieuws

Kees van der Salm overleden

Veredelaar Kees van der Salm (77) in Noordwijkerhout is maandag 13 januari overleden. Hij noemde in een interview in Greenity-voorloper BloembollenVisie in 2012 zijn veredelingswerk 'de hemel op aarde'.

Van der Salm groeide op in de bloembollensector en nam op jonge leeftijd samen met zijn broer Piet het bedrijf over van hun vader. Toen al was hij bezig met veredelen. Ruim dertig jaar geleden kwam er meer tijd voor die passie. Hij ging aan de slag met tulpen, hyacinten, narcissen, gladiolen en Eucomis en keek bij al die gewassen verder dan alleen de kleur. Bij de tulp richtte hij zich vooral op laatbloeiende tuintulpen. Door deze te kruisen met historische cultivars werkte hij aan een sortiment dat minder gevoelig voor ziekten en plagen is, waardoor ze duurzaam te telen zijn.

Sneller bloeibare maten

Menig zaailing heeft inmiddels zijn weg naar de praktijk gevonden. Bij hyacint keek hij naar meerkleurigen,  gevuldbloemigen en de zogenoemde Rafaëltypen, zijn eigen groep. In de gladiolenveredeling maakte hij stappen in kleurrijke selecties met een geringere lengte, die ook nog eens sneller bloeibare maten produceerden.

Onzeker

In 2012 was het onzeker of hij nog lang zou leven, nadat hij ziek bleek. Hij hoopte nog lang te mogen genieten van de hemel op aarde, zoals hij zijn veredelingswerk noemde. Nog zeven jaren werden hem gegund. In Kees van der Salm verliest de sector een gepassioneerd veredelaar met een visie op zijn aanwinsten die maar al te vaak tot nadenken stemde. Hij keek anders, en dat zorgde ook voor een eigen inbreng in de subcommissies Tulp, Hyacint en Narcis van de KAVB. Die blik gaan we missen.