13 januari 2020 Meer nieuws

Eerste sneeuwklokje in keuringszaal

De eerste dag van de wekelijkse KAVB-keuring, maandag 13 januari 2020, was er een sneeuwklokje te zien in de keuringszaal in Lisse. Het betrof hier Galanthus 'Happy New Year' (foto).

Heel bijzonder is het niet dat hij bloeit. Deze door Sjaak de Groot ingezonden en gewonnen selectie is gevonden in Galanthus elwesii var monostictus en die ondersoort staat bekend als een vroege bloeier. En zo kon het gebeuren dat 'Happy New Year' een paar jaar geleden al half december in bloei stond.

Winterbloeiend

De Groot kwam ook met twee winterbloeiende narcissen naar Lisse. De ene was N. papyraceus, die van oorsprong onder meer in Marokko is te vinden, maar ook in het zuiden van Spanje en Portugal wordt aangetroffen. Afhankelijk van de hoogte waar hij groeit, varieert de bloeitijd van oktober tot maart. Ook afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee is Narcissus cantabricus. De door De Groot geshowde species is gebroken wit van kleur.

Mooie collectie

H.M. Meeuwissen zette een hele mooie collectie narcissen op tafel. Dit betrof onder meer de cyclamineus 'Inca' (foto linksonder). Aan alles is te zien dat half januari geen enkel probleem is voor deze cultivar om te bloeien. Deze aanwinst van Grant Mitsch heeft heel wat kleuren. De kroon is zachtgeel, de dekbladen zijn intens geel. Tussen de overgang van de dekbladen naar de kroon is een witte ring zichtbaar. Meeuwissen zette ook ‘Winter Walz’ neer, eveneens een aanwinst van Grant Mitsch, maar dan samen met de familie Havens. Ook deze is goed geschikt voor de vroege broei en valt op door het mooie contrast: witte dekbladen en een geeloranje kroon. Fraai waren hier ook 'Lemon Silk' en 'Little Gem'.

Eerste hyacinten

De eerste hyacinten van 2020 kwamen van Hyacintenveredelingscombinatie Nijssen/Van Haaster uit Vijfhuizen. Geshowd werd een mooie combinatie van snij- en pothyacinten. In een aantal vazen stonden onder meer de snijhyacinten 'Aíolos', 'China Pink', 'Top Hit' en 'Delft Blue'. In pot werden twee zaailingen geshowd, te weten 2-05-18 en 2-05-48 (foto rechtsonder). De eerste heeft diepblauwe nagels, die zijn afgezet met een fijn licht randje. De ander is intens roze en is gemakkelijk vroeg te broeien. Uit ditzelfde veredelingsprogramma is 2-05-108 geselecteerd, die voldoende lengte heeft om te worden gebruikt als snijhyacint, maar ook de juiste eigenschappen heeft om toe te passen in perkbeplanting.