26 november 2018 Meer nieuws

Kassa doet test met bloembollen

Afgelopen zaterdag werd bij het tv-programma 'Kassa' de start van een bloembollentest ingezet. De redactie van Kassa kocht bij zeven aanbieders tulpen en narcissen en plantte deze in bakken (narcissen) en in de grond (tulpen). In het voorjaar komt Kassa met de resultaten naar buiten.

Kassa kocht de tulpen bij zeven aanbieders; Intratuin, Baltus, Florex, Jub, Natural Bulbs, Action en Bakker.com. In de gekochte zakken met bollen zaten al wel wat foutjes, zo constateerde de programmamaker. Zo vond men in de zakken tulpen van Intratuin, Baltus, Florex, Jub en in de biologische Natural Bulbs een zure tulpenbol met Fusarium. "Die tulpenbollen gaan niet meer groeien en bloeien", zegt Paul van Leeuwen. En op de zak van Natural Bulbs stond een drukfout: er zaten geen 50 bollen in de zak zoals vermeld, maar 15. Bij de narcissen zaten er in de zakken van Jub, Baltus en Natural Bulbs een rotte narcisbol.

Uitslag test in het voorjaar

In het bericht op de site van Kassa is te zien welke tulpen en narcissen zijn gekocht, hoeveel er in een zakje zaten en wat ervoor werd betaald. BQ Support in Lisse voert de test uit voor Kassa. De narcissenbollen gaan in bakken met potgrond en dan gaan ze eerst een paar weken de koelcel in en daarna gaan ze overwinteren in een koude kas. De tulpenbollen worden op een perceel buiten geplant. Het tv-programma komt in het voorjaar met de resultaten van de test. Monique van Grieken zegt in de uitzending: "De kwaliteit voorafgaand aan de test zag er allemaal prima uit."

Kijk hier het tv-programma terug (de film duurt ongeveer 5 minuten).