2 april 2019 Meer nieuws

Kassa: 'Twee van de zeven narcissenmixen stellen teleur'

De gemengde narcissenbollen in kleinverpakking die het tv-programma Kassa kocht bij Bakker.com en Florex komen het beste uit de bloembollentest. De bollen van de Action en Baltus kwamen er niet zo goed van af.

Kassa maakte zaterdag de uitslag bekend. Het programma kocht in de herfst van zeven verschillende aanbieders een kleinverpakking met gemengde narcissenbollen. Alle bollen zijn getest en opgeplant bij BQ Support in Lisse. Bij het uit de verpakking halen bevatte de zakken van JUB, Baltus en Natural Bulbs een rotte bol.

Prijs varieert van 99 cent tot 14 cent per bol

Kassa rekende de prijs om naar één bol: 99 cent moest worden betaald voor een bol van Natural Bulbs, 61 cent voor een bol van JUB, 52 cent voor Intratuin, 34 cent voor Bakker.com, 32 cent voor een bol bij Florex, 28 cent per bol bij Baltus en voor één bol van de Action was men het goedkoopst uit: 14 cent per bol.

Geen bloemen in bollen Action

BQ Support keek of de gekochte zak de belofte waarmaakte. Komen de bollen overeen met de omschrijvingen en de foto op de verpakking? Vijf van de zeven aanbieders voldeden daaraan. De bollen uit de Actionverpakking stelde teleur. Veel narcissen hadden alleen loof. BQ Support onderzocht de bollen van de Action en stelde dat er helemaal geen bloemen in de bollen zitten. Volgens de Stichting Keurmerk Bloembollen Holland (SKBH) komen deze bollen uit Engeland. Door de zeer warme en droge zomer van afgelopen jaar daar kan dit gebeuren.

'Keurmerk geeft geen garantie'

Action liet Kassa weten geschrokken te zijn van de uitkomst van de bloembollentest. Ze zeggen: “Wij willen onze klanten een goed product bieden. Daarom kopen we bloembollen in met een keurmerk dat de kwaliteit zou moeten garanderen. Wij vinden dat wij en onze klanten te kort zijn gedaan door de leverancier en de stichting die het keurmerk uitgeeft en gaan ze hier op aanspreken.” Consumenten die deze bollen bij de Action hebben gekocht waar niets is uitgekomen, kunnen contact opnemen met SKBH.

Naast de slechte bollen van de Action, voldeed ook de verpakking van Baltus niet aan de definitie van een mix, aldus BQ Support. “Er zaten wel meer cultivars in de zak, maar alles was geel en trompetvormig en dat komt niet overeen met de verpakking.”

De top-7

Al met al concludeert BQ Support dat ze op een uitschieter na, niet ontevreden is met de uitslag. BQ Support kwam na de test met de volgende uitslag:

  1. Bakker.com met de Narcissus Jonquilla Mix
  2. Florex met de Narcissus Mix
  3. Natural Bulbs met de Narcissus Mix- Bio
  4. Intratuin met haar Narcissen Gemengd
  5. JUB met Narcissus Grootkronig Mix
  6. Baltus met Narcis Mixed Trumpet
  7. Action met de Narcissus Large-cupped Mix

Bekijk op de site van Kassa het item over de narcissen in de bloembollentest terug.

De uitslag van de test met tulpenbollen wordt deze maand verwacht.