28 november 2019 Meer nieuws

Karel Bolbloemen wil big data bruikbaar maken

Karel Bloembollen in Bovenkarspel wil de big data uit het bedrijf in één overzicht. "Zo zijn producten te herleiden en zijn urenbriefjes niet meer nodig”, zegt Erna van der Lugt van het bedrijf op de site van Greenport NHN.

Het zogeheten Real Management System voor bollentelers en -broeiers wordt samen met Blue-bi Systems gemaakt. "Op het bedrijf worden veel gegevens gegeneerd over bijvoorbeeld machines, producten, condities. Door data te koppelen aan één systeem, krijg je sneller een overzicht, zijn producten te herleiden en zijn urenbriefjes niet meer noodzakelijk”, aldus Erna van der Lugt van Karel Bolbloemen. Blue-bi Systems maakt daar een bigdataprogramma voor, dat moet leiden tot een vraaggestuurde, klantgerichte, rendabele, duurzame en toekomstvaste bedrijfsvoering. Daarmee kan de ondernemer beter te sturen, is de bedoeling. Het systeem is nog in ontwikkeling en wordt getest bij verschillende bedrijven.

Sterke sector

Het project krijgt Europees geld en een bijdrage van de provincie Noord-Holland. Het moet bijdragen aan een sterke bollensector, die de eisen van de markt en de keten aankan en kan digitaliseren. Dinsdag 10 december kunnen kwekers en broeiers meer horen over het project, tijdens een bijeenkomst op het bedrijf van Karel Bolbloemen. Aanmelden is noodzakelijk.

Betrokken bedrijven

Vorige week woensdag keken 35 studenten van het Clusius College Hoorn al rond bij Karel Bolbloemen, om te kijken wat softwareontwikkelaar Blue-bi Systems van plan is bij het bedrijf in Bovenkarspel. Behalve Karel en de softwaremaker zijn ook M.J.M. de Wit Bloembollen- en Bolbloemenbedrijf BV, De Hout Bolbloemen, Stichting GreenPort Noord-Holland Noord het Clusius College bij het bigdataproject betrokken.

Lees ook de reportage in Greenity 32.