18 februari 2021 Meer nieuws

'Kabinet, gun mensen kleurrijk voorjaar in en om huis'

De crisisorganisatie Corona Tuinbouw roept het kabinet op vanaf 3 maart de openstelling van tuincentra en bloemenwinkels te verruimen. “Dat kan veilig én voorkomt dat het mooie versproduct opnieuw massaal vernietigd moest worden”, zegt Jaap Bond, voorzitter van de Regiegroep.

Vorig voorjaar kwamen afzetkanalen stil te liggen juist in de cruciale afzetperiode voor de sierteeltketen. Dat resulteerde in honderden miljoenen euro’s schade.

Behoefte aan groen

Toen bleek ook dat consumenten in deze coronatijd grote behoefte hebben aan groen. Zodra het kon, werden bloemen, planten en tuinbenodigdheden op grote schaal ingekocht. Het resulteerde in een verrassend snel en goed herstel van de malaise in de sierteelt. En het bevestigde het door diverse wetenschappelijke studies onderbouwde beeld dat mensen baat hebben bij een groene woon- en leefomgeving. Depressieve klachten nemen af en mensen hebben minder last van aandoeningen aan luchtwegen en ziekten die te maken hebben met gebrek aan beweging. Bond: “Als mensen aan de slag gaan met de tuin of het balkon, draagt dat eraan bij dat ze minder massaal erop uittrekken bij mooi voorjaarsweer. We roepen het kabinet op deze positieve aspecten te betrekken bij het vaststellen van de strategie voor de komende weken.”

Maart omzetmaand

In ‘normale tijden’ is maart een belangrijke omzetmaand voor de sierteelt. In het eerste kwartaal van het jaar gaat er voor circa 160 miljoen euro aan bloemen en planten over de Nederlandse toonbanken. Zo’n 70 miljoen (bijna 45%) van die omzet vindt plaats in maart. Een relatief klein deel wordt verkocht via supermarkten en markten; de consument koopt het leeuwendeel bij bloemenwinkels en vooral tuincentra. Vergeleken met voorgaande jaren hebben die afzetkanalen de eerste weken van dit jaar al forse verliezen geleden.

Petitie in Duitsland

In Duitsland zijn diverse partijen uit de tuinbranche een petitie gestart om tuincentra op 1 maart te openen. Lees het volledige bericht.