21 juli 2022 Meer nieuws

Joop Straathof overleden

Promotie- en innovatiestimulator Joop Straathof (92) is op 11 juli in Lisse overleden. Straathof zette zich nog tot 2018 in voor de bloembollensector.

Joop Straathof was onder andere mede-initiator van de Stichting Fonds, dat het programma Stimuflori in 2014 opzette. Met Stimuflori worden projecten op het gebied van promotie en innovatie voor de Nederlands sierteeltsector financieel ondersteund. Straathof was sinds 2013 bestuurslid bij Stichting Fonds en zorgde vooral voor de inbreng vanuit de bloembollen- en bolbloemen-sector, aldus Hermen de Graaf, projectmanager bij Stimuflori. Op hoge leeftijd, in 2018, nam Straathof afscheid van de stichting.

'Altijd oog voor het algemene belang'

De Graaf had bewondering voor hoe Straathof zijn bestuurlijke functies combineerde met het ondernemerschap. “Verder was Joop erg praktisch ingesteld en had hij altijd oog voor het algemene belang. Ook was hij altijd heel trouw aan zijn verschillende bestuurlijke functies. Hij liet nooit verstek gaan. Als er wat te doen was of er moest wat gebeuren, bijvoorbeeld de op- en afbouw van de Bloemenvaktentoonstelling in Aalsmeer, Joop was erbij.”

Straathof was jarenlang betrokken bij de Aalsmeerse tentoonstelling, die uiteindelijk is opgegaan in de Horti Fair. Hij was dan ook bestuurder bij de Aalsmeerse veiling VBA, waar de tentoonstelling werd gehouden. Ook was hij als bestuurder betrokken bij LBO in Lisse, maakte hij deel uit van de productcommissie tulp van de veiling, was bij bestuurder bij Nak Tuinbouw en taxeerde hij gewasschade in de bollen voor Interpolis.

Man van initiatieven

Straathof zat ook in het bestuur van de KAVB-afdeling Lisserbroek, waar Kees van Rijn hem meemaakte ten tijde van de fusie met Rijnsburg en Bollenstreek. “Joop schroomde niet om zijn mening te geven, hij stond ook echt voor zijn zaak. Het was een bestuurder met principes en hij ging altijd voor kwaliteit. Hij miste ook nooit een vergadering”, weet Van Rijn. De ex-bestuurders troffen elkaar nog eind april van dit jaar, bij het 30-jarig jubileum van de tulp op de watertoren van Roelofarendsveen. “Ook daar was Joop bij betrokken, hij was ook echt een man van initiatieven.” Joop Straathof is afgelopen zaterdag 16 juli in Lisse begraven.