29 mei 2020 Meer nieuws

Jan Goemans Trophy voor Freesia ‘Blue Velvet’

Penning Freesia uit Honselersdijk heeft de Jan Goemans Freesia Trophy 2020 voor de enkelbloemige blauwe ‘Blue Velvet’. De winnaar kreeg de prijs uitgereikt op het eigen bedrijf.

Vanwege de corona-crisis kon de trofee dit jaar niet zoals gebruikelijk worden uitgereikt tijdens de vakavond op de Keukenhof. Na overleg is besloten om de trofee dit jaar uit te reiken op het bedrijf van de winnaar, waarbij alleen vertegenwoordigers van de drie veredelingsbedrijven en de keurmeesters aanwezig waren.

Juryrapport

Het ras ‘Blue Velvet’ kenmerkt zich volgens het juryrapport door een zeer hoge productie van kwalitatief goede hoofd- en zijtakken, een fraaie donkere kleur en een uitstekende houdbaarheid op de vaas. Het ras is dit voorjaar voor het eerst aangevoerd op veiling FloraHolland en zal in dit najaar door meer kwekers worden aangeplant.

Veertien rassen

Van de veertien ingezonden rassen eindigden naast het winnende ras nog twee nieuwe rassen van Penning Freesia in de top 4:  de dubbelbloemige helderrode ‘Fuego’ en de dubbelbloemige witte ‘Starlight’ .

Deze trofee wordt al sinds 1977 jaarlijks uitgereikt en is bestemd voor het meest veelbelovende nieuwe Freesia-ras.