11 september 2020 Meer nieuws

Jaarlijks acht doden bij agrarische ongevallen

Dit jaar zijn al zeven dodelijke slachtoffers gevallen tijdens het werk in de agrarische en groensector. Gemiddeld zijn het er acht per jaar. Dat meldt het platform Zero Accidents. Van 14 tot en met 18 september houdt het voor de tweede keer de Veilig op 1-week.

Vorig jaar stond de agrarische sector op nummer 3 als het gaat om ernstige ongelukken op het werk. Dit jaar zijn er tot nu toe zes ongelukken met zeven dodelijke slachtoffers te betreuren. De meeste doden vielen in de veehouderij. Dit jaar zijn in de bollen- en vasteplantenteelt tot dusver nog geen dodelijke ongevallen gebeurd.

Meeste ongevallen met machines

57 procent van de dodelijke ongelukken gebeurde de afgelopen tien jaar op of in de buurt van een machine. In totaal ging het om 82 dodelijke ongelukken, gemiddeld acht per jaar. Bij de zeven dodelijke slachtoffers dit jaar ging het drie keer om een ongeluk met een (rijdende) machine.

Dit jaar is er in de Veilig op 1-week speciaal aandacht voor veilig werken met machines. De week is een initiatief van het Platform Zero Accidents en wordt gecoördineerd door Stigas. Er is onder meer een webinar over de risico’s van machines die je zelf bouwt of verbouwt. Ook zijn er workshops over machineveiligheid en wordt aandacht gevraagd voor het Meldpunt onveilig werk.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en voor het programma van de veilig op 1-week op de website van het Platform Zero Accidents.

In het platform werken de volgende partijen samen: LTO Nederland, CUMELA Nederland, Branchevereniging VHG, FNV, CNV vakmensen, VBNE, AVIH, Fedecom, Nevedi, ForFarmers, Agrifirm, Nijhof-Wassink, ZuivelNL, RIVM, Inspectie SZW en Stigas.