13 november 2020 Meer nieuws

Jaap Bond: ‘Let ook op sociale cohesie’

“Voor het Pact van Teylingen geldt wat mij betreft afspraak is afspraak. Maar de Bloembollenstreek is meer dan de bollenteelt en het cultuurhitorisch landschap. De sociale cohesie is ook belangrijk en zie je terug bij de betrokkenheid bij het Bloemencorso. Dat moet je koesteren.”

Dat zei KAVB-voorzitter Jaap Bond gisteravond tijdens het webinar dat de KAVB-kring Bloembollenstreek samen met LTO Duin- en Bollenstreek organiseerde. Naast Bond zat ook voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord aan tafel.

'Hou langer vast aan aardgas'

Bond en Bruins spraken niet alleen over het Pact van Teylingen, maar ook over onder meer de regionale energiestrategie. Bond zei zich zorgen te maken over de snelheid waarmee Nederland van het aardgas afscheid neemt. “Hierdoor moeten we gaan investeren in energie uit zon en wind en daar is ons land te klein voor. Moet je landbouwgrond opofferen voor een zonneweide? Het zou beter zijn om tot 2050 de tijd te nemen. We hebben kleine, zuinige ketels in onze huizen en het beste aardgasleidingwerk van Nederland. Moet je dat zo snel opgeven?”

Goede opbrengst van lobby

Wat betreft de noodzaak van belangenbehartiging waren Bruins en Bond het roerend met elkaar eens. Bruins: “Als je in het buitenland uitlegt hoe de Nederlandse land- en tuinbouw is georganiseerd, dan is iedereen jaloers op dat collectief. De hele wereld ziet dat, alleen wij niet. En dat lid zijn geld kost, mag zo zijn maar zeker dit jaar is er door de organisaties heel veel miljoenen euro’s verdient voor alle ondernemers, omdat de overheid snel aan tafel kon met partijen als LTO en het Crisisteam Tuinbouw.”

'Bietser'

De KAVB-voorzitter ging 1 januari 2020 van start en werd al snel met de coronacrisis geconfronteerd. “We hebben heel snel gereageerd en aan de leden laten zien waar de KAVB voor staat. Elke dag ging er een nieuwsbrief uit. Iedereen kon melden wat de omvang van de schade was, leden en niet-leden. Die laatste groep heeft later een brief gehad met de vraag om lid te worden. Want eigenlijk ben je dan een bietser. We hebben gevraagd mee te doen. Door mee te doen staat we nog sterker.”