11 oktober 2018 Meer nieuws

Iriskwekers weer op Trade Fair Aalsmeer

Een groep iriskwekers zal op de komende FloraHoland Trade Fair in Aalsmeer met een stand present zijn. Het doel is om de bloemen te promoten en de handel te laten zien dat het imago dat soms aan de bloemen kleeft van slecht opengaan op de vaas en een kort vaasleven, niet klopt.

Volgens Hans Pater, bemiddelaar bij CNB en initiatiefnemer van de stand, doet het merendeel van iriskwekers dit jaar mee. "Vorig jaar stonden we er voor het eerst met een groep irisbloeiers. Dat is goed bevallen. Het gros dat toen mee deed, staat er dit jaar weer. Het is voor een iriskweker niet interessant om er individueel te staan. Dat is te duur en kost te veel tijd."

Time-lapse-filmpjes

De stand is 24 vierkante meter groot; even groot als vorig jaar. Vorig jaar was de stand vrij basic, maar dit jaar wordt het grootser aangepakt. Zo is het de bedoeling dat een arrangeur een mooi stuk maakt met irissen. Verder willen de iriskwekers via time-lapse filmpjes op een beeldscherm laten zien hoe irissen die in een vaas staan gedurende de tijd mooi tot hun recht komen. "We laten zien hoe tien bloemen in een vaas in een geconditioneerde ruimte die op 20 graden is ingesteld, open komen. Daarop is te zien dat de bloemen tot 7 a 8 dagen mooi zijn op de vaas", zegt Pater. Hiermee willen de kwekers aantonen dat het imago dat de iris soms nog heeft niet klopt. Doordat er wordt voorbehandeld, is het vaasleven toegenomen.

'Shinen' op de show

In de stand (met standnummer 2.4) zullen naar verwachting zo'n 8 verschillende soorten irissen te zien zijn. Zo worden onder andere de twee soorten Blue Magic en White Magic die momenteel uit de kas komen, getoond. Eigenlijk is het tijdstip van de Trade Fair niet erg gunstig voor het showen van het iris-assortiment, ookal zijn de irissen jaarrond verkrijgbaar. "Half oktober vindt zo'n beetje de laatste oogst van buiten plaats." Toch vinden de kwekers van irissen het belangrijk om 'te shinen' tijdens de show. "Er loopt daar zo veel handel en er staan zo veel verschillende bloemen. We moeten er laten zien dat irissen prachtige bloemen zijn."

De FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer is van 7 tot en met 9 november. Kwekers van irissen die nog aan willen sluiten bij het initiatief tot een stand, kunnen zich nog melden bij Hans Pater, via 06-53299617 of hem via de mail bereiken: h.pater@cnb.nl.