4 juni 2019 Meer nieuws

Iriskeuring: 'schitterend sortiment'

Het sortiment was 'breed en schitterend', oordeelde de jury van de laatste iriskeuring van dit jaar, die de KAVB maandag samen met CNB hield in de mijnzaal van het handelscentrum in Lisse. Daar zijn tot en met 7 juni de iris- en pioendagen.

Zes inzenders zorgden voor een breed sortiment. De kwaliteit was zonder meer goed, oordeelde de jury. Bij de grofbollige irissen ging de eerste prijs naar zaailing 14-075 van Iris Nova (foto boven) uit Heiloo. 'Een blauwe iris met een mooie grote bloem en groen gewas. Opvallend is het lichtere randje langs de brug, dat de bloem een speels accent geeft', beschrijft het rapport.

Apart gekleurde 'Panther'

De tweede prijs ging naar de apart gekleurde ‘Panther’ (Pink Panther) van Maverdige International uit Sint Maarten. De derde prijs ging naar ‘Claire’s Delight’ van Iris Nova, een combinatie van lichte tinten blauw met een grote bloem. Hommes Iris uit Egmond aan den Hoef liet 8 cultivars in deze klasse zien, zoals de bekende ‘Nofa White’, ‘Apollo’, ‘Hommes Blue’ en ‘Daylight’ en ‘Flashlight’.

Zaailingen onder nummer

Iris Nova showde verder nog ’Tar heel Blue’, ‘Ocean Drive’, ‘Nofa Sapphire’ en veel zaailingen onder nummer. Stammes Bloembollen showde 5 cultivars, waaronder ‘Gerry Neefjes’ en de cultivars ‘NR10001’, ‘NR15018’, ‘NR04014’, die beter bekend zijn onder de handelsnamen Missouri, Thames en Tigris. Maveridge International liet de nieuwe ‘Young Star’ zien, naast onder meer ‘Miss Saigon’ en ‘Montecito’, beide mutanten van ‘Apollo’. Verder nog de witte ‘Alaska’, ‘Sky Rocket’, ‘Chopin’ en ‘Valentine’. Boesaard uit Katwijk liet nog twee zaailingen onder nummer zien.

Eerste prijs naar 'Picasso'

Bij de fijnbollige irissen ging de eerste prijs naar de donker geaderde ‘Picasso’ (foto) van Maverdige International. De 2e prijs was voor de geheel gele  ‘Yellow Pride’ van Hommes Iris uit Egmond aan den Hoef. De 3e prijs ging naar de oude bekende ‘Purple Sensation’ die door P.A.M. Klaver uit Anna Paulowna in optima forma werd geshowd.

Perfecte vaas 'White Excelsior'

Maverdige liet onder meer ‘Tigereye’, de gele ‘Golden Beauty’, de zeer donkere ‘Red Ember’ en tot veler verrassing ‘Oriental Beauty’. P.A.M. Klaver liet 7 fijnbollige cultivars zien, waaronder een perfecte vaas  ‘White Excelsior’, de blauwe mutant van ‘Purple Sensation’ ‘Blue Pearl’ en de veelkleurige ‘Bronze Queen’. Hommes showde nog de gele ‘Strongold’, de donkerblauwe ‘Lupo’ en de gele ‘Mickey Gold’. Iris Nova showde zaailing 14-041. Boesaard uit Katwijk liet verschillende zaailingen in deze categorie zien, zoals de gele 20-11 en de lichtblauwe 1-12 met donkere standaards.

Iedereen een medaille

Alle inzenders kregen een Gouden medaille voor hun Iris collectie: Iris Nova, Hommes Iris, P.A.M. Klaver, Stammes Bloembollen, Maveridge International en J. Boesaard. De irissen zijn nog de gehele week te bewonderen in gezelschap van een groot aantal pioenen in de Mijnzaal van CNB in Lisse. Binnenkort staat een fotoverslag van de keuring te zien op de Facebookpagina van de KAVB.