22 februari 2021 Meer nieuws

Invoerverbod waardplanten Xylella uit vijf landen

Vanaf 22 februari geldt een tijdelijk invoerverbod voor waardplanten van Xylella fastidiosa afkomstig uit Bosnië-Herzegovina, Ghana, Oeganda, Sri Lanka en Zuid-Afrika. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Deze vijf landen hebben geen duidelijke verklaring afgegeven richting de Europese Commissie over de status van Xylella fastidiosa in hun land.

Bijzondere maatregelen

Er gelden in de Europese Unie bijzondere noodmaatregelen om de introductie en verspreiding van Xylella fastidiosa tegen te gaan. In de uitvoeringsverordening 2020/1201 staat onder meer dat derde landen bij de Europese Commissie een schriftelijke verklaring moeten afgeven, waarmee ze aangeven of hun land vrij is van Xylella fastidiosa, of er sprake is van vrije gebieden en productielocaties. Tevens moeten deze landen aangeven dat ze specifieke PCR-toetsprotocollen toepassen.

Vijf andere landen nog onduidelijk

Voor vijf andere landen en gebieden is de situatie nog onduidelijk en is er contact over met de Europese Commissie. Dat gaat om de Canarische Eilanden, Ethiopië, Japan, Tanzania en Brazilië.

VK verscherpt eisen

Het Department for Environment, Food and Rural Affairs, het minsterie van LNV in het Verenigd Koninkrijk, heeft aangekondigd dat de eisen voor import van waardplanten van Xylella fastidiosa worden aangescherpt. De nieuwe eisen worden met ingang van 4 maart van kracht.

Belangrijke aanscherping is dat waardplanten minimaal drie jaar (of in ieder geval gedurende hun gehele levenscyclus) geteeld moeten zijn op een productielocatie in een land of een gebied dat vrij is van Xylella fastidiosa.

De consequenties voor de exportinspectie zijn te lezen op de website van de LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen.