27 augustus 2019 Meer nieuws

'Invasieve exoot' duizendknoop bij de bloemist

Via Royal FloraHolland en Plantion worden takken van de Japanse duizendknoop verkocht, blijkt uit onderzoek van het vakblad Stad + Groen. De officieuze invasieve exoot komt bij bloemisten terecht en van daar bij consumenten, die zo bijdragen aan de verspreiding. Verkoop is overigens niet verboden.

De stokken worden aangeboden onder de naam 'polygonumstokken' of 'Hollandse bamboe'. Plantion werkt aan een verbod, ook al is de handel legaal. Onderzoeker Chris van Dijk van Wageningen University zegt in het blad dat de groene stengels een risico vormen voor verdere verspreiding van de exoot. “Ook na compostering is het risico niet helemaal uitgesloten.” Van Dijk wist niet dat dit nog op ‘redelijk grote schaal’ speelde.

Miljoenen naar bestrijding

Bestrijding of beheersing van de Japanse duizendknoop kost landelijk vele miljoen. De gemeente Amsterdam alleen al trekt de komende jaren 8,2 miljoen euro uit om de exoot te bestrijden, meldt Stad + Groen. Geen enkele variant van de duizendknoop komt voor op de Unielijst van invasieve exoten of is ook niet bestempeld als invasieve exoot op basis van de Wet natuurbescherming. Landbouwminister Carola Schouten wilde de plant begin dit jaar niet als invasieve exoot bestempelen, omdat een plaats op de lijst een bestrijdingsplicht inhoudt. Duizendknopen zijn lastig te bestrijden.