23 juli 2020 Meer nieuws

Interesse voor duo-voorzitterschap LTO

Jaap Haanstra en Jan Cees Vogelaar willen in een duo het voorzitterschap van LTO Nederland op zich nemen. Dit maakte de twee gisteren bekend op een persbijeenkomst in Nijkerk.

Beiden zijn bekende bestuurders. Haanstra is akkerbouwer in Luttelgeest. Hij was dertig jaar bestuurlijk actief voor LTO en de voorgangers ervan. Momenteel is hij voorzitter van Stichting AgriFacts. Jan Cees Vogelaar  was tot 2001 actief binnen LTO als voorzitter LTO Melkveehouderij en lid van het LTO-bestuur. Vogelaar is nu voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds en de Sectorraad Paarden.

Eigen website met plan belangenbehartiging

De twee willen dat LTO weer een sterke landbouw- en tuinbouwlobby gaat bedrijven. Ze laten op een eigen website weten hoe zij vinden dat de belangenbehartiging van LTO moet worden geregeld; boeren en tuinders bepalen de koers van hun belangenbehartiging. Ook pleiten ze voor een platte organisatie en de invoering van een referendum zodat leden op essentiële thema’s hun mening kunnen geven. De twee willen zich er voor inzetten en bereiken dat boeren en tuinders weer trots zijn op hun vak en bedrijf.

Stemming over kandidaatstelling

Draagvlak onder leden is de basis van een succesvolle belangenbehartiging, aldus de twee. Ze willen daarom alleen het duo-voorzitterschap op zich nemen wanneer zij voldoende steun en mandaat krijgen van individuele boeren en tuinders. Boerderij meldt dat de twee pas het voorzitterschap willen aanvaarden als ze de steun hebben van minstens 60 of 70% van de LTO-leden. Om dat te checken, houden ze in een poll live op de site bij hoe boeren en tuinders over hun voorgestelde duo-voorzitterschap denken (scroll naar beneden om te stemmen of de uitslag van de stemming te zien). 

Beiden bestuurders geven aan zich via de vertrouwenscommissie van LTO Nederland aan te melden als kandidaat voor het LTO-voorzitterschap.