16 september 2019 Meer nieuws

Interessante hybride in KAVB-keuringszaal

Uniek is de kruising niet, maar het eindresultaat is wel zeer de moeite waard. Maandag 16 september showde Sjaak de Groot in Lisse bloeiende exemplaren van Haemanthus x clarkii (foto boven), die opvallen door de rozerode kleur.

Deze hybride is ontstaan door de species H. albiflos te kruisen met H. coccineus. Uit de literatuur zijn meer kleuren bekend, tot geel aan toe. De Groot liet ook een andere hybride zien: Zephyranthes x lancastria. Deze oogt in alles wat forser dan gewone Z. candida.

Geslacht Begonia soortenrijk

Binnen het geslacht Begonia is de soortenrijkdom groot. Een van de bekendere soorten is B. grandis van evansiana, die lang blijft doorbloeien. De bloemen zijn niet groot, zoals bij de tuberhybrida’s, maar door de talrijkheid oogt de plant toch als een bloemenzee. Inzender hiervan was André Weijers, die ook de feloranje Leonotus leonuris, die ook wel leeuwenstaart wordt genoemd.

Flink sortiment snijdahlia’s

Op dahliagebied was het deze week Arie C. Koot die een flink sortiment snijdahlia’s liet zien. Dat leverde diverse meerkleurigen op, zoals de wit met paarsrode ‘Argo’ en de paars met witte ‘Kivo’, maar ook eenkleurigen zoals de fluweelpaarse ‘Semino’ en de bijzondere ‘Champagne’ (foto rechts). De hoofdkleur is zachtgeel, waarover een aangename zweem van roze ligt. Heel fraai.

Herfstbloeiende Cyclamen

Eric Breed verraste de bezoeker onder meer met diverse herfstbloeiende cyclamensoorten, waaronder Cyclamen graecum var album (foto linksonder) en C. africanum. Tevens was Oxalis bowiei te zien, die frisgroen blad heeft en, bij zonnig weer, grote, knalroze bloemen. Heel bijzonder was hier Strumaria karoopoortense. Deze soort komt maar op twee plekken voor in de Zuid-Afrikaanse Westkaap, aan de rand van het uitgestrekte karoogebied.

Crocosmia en lelie

Billl Rutgrink zond twee vazen in met Crocosmia, te weten ‘Carmine Brilliant’ en de gele ‘George Davison’.

Ten slotte zette Vletter & den Haan een flinke collectie nieuwe lelies neer, met daarin onder meer de felgele dubbele LA-hybride G 14-006 (foto rechtsonder), de witte OT-hybride ‘Galibier’, de gele OT ‘Robello’ en de witte dubbele Oriëntal 14-6359.