8 juni 2018 Meer nieuws

Insecten afschrikken in plaats van doden

Een biologisch afbreekbaar middel dat insecten afschrikt in plaats van doodt. Met die vinding komt de Technische Universiteit van München (TUM). Het middel is volgens de universiteit risicoloos te gebruiken en het kent geen schadelijke neveneffecten. Het is op zijn vroegst over vijf jaar op de markt.

Vergelijkbaar met een anti-muggenspray

De werking van het middel is vergelijkbaar met een anti-muggenspray voor mensen. De geur houdt insecten op afstand. Het idee voor het middel komt uit de natuur. De tabaksplant verweert zichzelf tegen plagen met moleculen in het blad. De wetenschappers wisten het genoom uit de plant te halen, dat verantwoordelijk is voor het maken van de moleculen. Het gen is vervolgens in een colibacterie gebracht en de genetisch gemodificeerde bacterie produceert nu het insectenwerende middel.

Volkomen veilig

De universiteit deed proeven met bladluizen in tarwe. Na een bespuiting bleven de bladluizen weg. Ook fruitvliegen houden er niet van. De TUM spreekt zelf van doorbraak in de ontwikkeling van milieuvriendelijke gewasbescherming, omdat het middel zowel in de plant als in de bodem wordt afgebroken en volkomen veilig is.

‘In combinatie met olie blijft het langer op de plant’

Volgens professor Thomas Brück is met de juiste planning te voorkomen dat ook de bijen op afstand worden gehouden. “Bestrijden van insecten is meestal niet meer nodig als de plant in het stadium komt dat bestuiving nodig is.” Afhankelijk van de formulering kan het middel kort of langer werken. “Combineer je het met een olie, dan blijft het langer op de plant.”

Neveneffect: desinfectie

Er is bovendien een neveneffect: behalve insecten houdt het ook schadelijke bacteriën op afstand. Het kan volgens de TUM dienen om pathogenen als MRSA, streptokokken en listeria te bestrijden. Kortom, het desinfecteert.

Monsanto heeft geen interesse

Het duurt nog zeker vijf jaar voor het middel klaar is om op de markt te brengen. “Het gaat langzaam vanwege de toelatingsregels, maar ook omdat de grote spelers in de gewasbescherming Brück hebben laten weten dat er ‘geen interesse’ is. Brück werkt nu samen met lokale, kleine bedrijven in Duitsland en België om een kant-en-klaar product te maken en te vermarkten. “Het is jammer dat grote bedrijven als Monsanto dit laten liggen, maar dit soort bedrijven heeft blijkbaar grotere problemen.”