23 september 2019 Meer nieuws

Indrukwekkende collectie siergrassen in showkas

Met meer dan vijftig verschillende siergrassen die deze week in de showruimte staan van het CNB Handelscentrum, wordt direct duidelijk dat er volop ontwikkelingen gaande zijn in dit segment van de siergewassen.

Juist als veel gewassen uitgebloeid raken in de tuin zorgen de siergrassen voor andere kleuren en vormen. De twee belangrijkste inzenders zijn de combinatie Stauden Peters/Eikholt Kwekerijen in samenwerking met René Schrama en Henk de Jong en de firma A.P.J. Meiland in samenwerking met Robin van Schie.

Gevarieerd sortiment

De combinatie Stauden Peters/Eikholt Kwekerijen showt een groot en gevarieerd sortiment siergrassen op pot. Tot de noviteiten behoort onder meer Pennisetum x advena ‘Sky Rocket’. Dit is een bontbladige selectie die ook nog eens relatief kort blijft. Ook nieuw is Imperata cylindrica ‘Fire of Colos’. Dit is een meer compacte selectie van ‘Red Baron’. In de kleur blauw valt Festuca glauca ‘Cool as Ice’ (foto boven) op. Deze kussenvormige soort blijft mooi compact en geeft in de lage border fraaie accenten in kleur en vorm. Andere bijzonderheden die door deze combinatie werden geshowd, waren onder meer Acorus gramineus ‘Variegata’, Arundo donax ‘Variegata’ en Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’.

Siergrassen voor de snijteelt

Inzender A.P.J. Meiland is sterk in siergrassen die zich lenen voor de snijteelt en maakt indruk met de variatie in die toepassing. Heel bijzonder is Miscanthus ‘Parachute’, maar ook Chasmanthium latifolium is door de platte aren en de rozerode kleur zeer aantrekkelijk. Diverse varianten van Panicum waren te zien, waaronder ‘Dallas Blue’ en ‘Warrior’, terwijl van Penniseum ‘Red Head’ en ‘Karley Rose’ werden getoond. Indrukwekkend is Cortederia ‘Evita’, die meer dan een meter hoog kan worden.

Soedangras van drie meter hoog

Ten slotte zorgde deelnemer Sjaak de Groot voor een mooie aanvulling: Sorhum sudanense ofwel Soedangras (foto onder), dat onder meer langs de A4 bij Burgerveen wordt geteeld. Het gewas kan twee tot drie meter hoog worden en levert als groenbemester een flinke hoeveelheid organische stof op.

Uitslag KAVB-keuring

Bij de planten op pot kreeg Arundo donax ‘Variegata’ de eerste prijs. Inzenderscombinatie Eikholt Kwekerijen/Stauden Peters zond deze zeer opvallende plant in. Een frisse bontbladige plant met contrasterend wit en groen, dat direct bij binnenkomst van de zaal al opvalt. De tweede prijs ging naar dezelfde inzender en was voor Pennisetum advena ‘Fireworks’. Het opgaande blad in paarsachtig rood, groen en wit doet de naam ‘Fireworks’ eer aan. Cortaderia selloana ‘Evita’ van dezelfde inzender behoorde ook tot de topgroep. De bekende grote spectaculaire pluimen trekken altijd de aandacht.

Beste vaas voor Panicum amarum

De beste vaas werd ingezonden door A.P.J. Meiland uit Hillegom. Met Panicum amarum behaalde hij de eerste prijs. Een hele grote bloeiwijze als een ijle wolk met bloemetjes in combinatie met blauwgroen blad maakt deze vaas top. Ook hier was de tweede prijs voor dezelfde inzender, nu met Miscanthus ‘Parachute’. Opvallend was de neerhangende, compacte bloeiwijze waarbij de bruine bloemetjes mooi afsteken tegen het groen, waardoor het op een mini-palm lijkt.

Deze week is de show nog te zien in de showruimte bij CNB in Lisse. Binnenkort is er een fotoverslag van deze keuring te vinden op de Facebookpagina van de KAVB.