16 april 2019 Meer nieuws

Veel narcissen en Muscari in keuringszaal

Niet alleen half februari is het mogelijk om een mooi sortiment Muscari te showen, dat kan 15 april ook. Dat werd duidelijk op de tweede Speciale Muscarikeuring die de KAVB dit jaar in Lisse organiseerde.

Een flink aantal inzenders zorgde voor een mooie doorsnee van het moderne sortiment. Met als winnaar de donkere ‘Night Eyes’ (foto rechts) van Muscari Supply/Hobaho. Deze cultivar is niet alleen donkerblauw, maar heeft op de rand van de bloempjes een witte kleur. Een goed gekozen naam dus.

Drie kleuren

Ook opvallend was ‘Cool Blues’ (foto linksonder) van Smakman Bloembollen, waarin minstens drie kleuren zijn te onderscheiden: azuurblauw, wit en groen. Smakman zette ook de donkerblauwe ‘Soulmate’ neer. Kwekersvereniging Big Smile presenteerde de gelijknamige cultivar en de blauwe ‘Atlantic’, terwijl Muscari BV ‘Carola’ neerzette, die de tweede prijs behaalde. 

Kleinste blauwe druiven

Een eervolle vermelding was er voor ‘Maxabel’ van Kwekerij De Schüllhorn. Deze selectie behoort tot de kleinste blauwe druiven. Dit bedrijf attendeerde de bezoeker ook op ‘Peppermint’ en ‘White Pearl’. Jb. Zweeris liet een meerkleurige mutant zien van Muscari latifolium, terwijl Assembol de witte ‘Siberian Tiger’ presenteerde.

Narcissen en irissen

Naast deze royale keuze in Muscari was er nog veel meer te zien. Neem de narcis ‘Little Sunray’ (foto boven), geshowd door Kwekerij De Schüllhorn. Deze combineert een rijke bloei met een compacte groei. Ook ‘More and More’ en ‘Heart to Heart’ zijn relatief kort en zeer rijkbloeiend. Fraai was hier ook een collectie vroegbloeiende irissen, zoals ‘Palm Springs’, ‘Polar Ice’ en ‘Katherine’s Gold’.

Narcissen voerden de boventoon bij Sjaak de Groot, die onder meer Narcissus poeticus ‘Daphne’ en de tweekleurige N. leonensis liet zien, die sterk doet denken aan de oervorm van de trompetnarcis.

Eric Breed zette wederom tientallen narcissen neer, waaronder de spleetkronige ‘Drama Queen’, de gele jonquille ‘Garden Chimes’, de dubbele wit met oranje ‘Piraeus’ en de meerbloemige spleetkroon ‘Slice of Life’. Tevens zette hij enkele tulpenzaailingen neer, zoals een witte, rozegerande met een opvallend goede houdbaarheid.

Grofbollige irissen

Iris Nova zette ook deze week nieuwe grofbollige irissen neer, waaronder zaailing 12-217 (foto rechtsonder). Deze valt op door de forse bloemen met intens blauwe lip en iets lichtere staanders. Nic. Dames zette diverse meerstelige hyacinten neer in diverse kleuren, waaronder wit, geel en donkerblauw. Maveridge kwam naar Lisse met de forse tulp ‘Big Love’ en de lage narcis ‘Golden Bells’. De bedrijven Huijg Bloembollen en De Ree Holland zorgden samen voor een paar potten met de bloeiende tulp ‘Royal Centennial’ (foto rechts), die op 4 april werd gedoopt bij het symposium ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van De Ree.

Groenblijvende hyacint

Chr. van der Salm zette diverse eigen aanwinsten neer uit zijn veredelingskraam, waaronder een groenblijvende hyacint en diverse tulpen, zoals een dubbele witte met een fijne rode tekening in de bloem.

André Weijers zette diverse selecties neer van de vaste plant Euphorbia. Naast de gangbare E. amygdaloides was hier ook E. chariacas ‘Black Pearl’ te zien.