8 januari 2018 Meer nieuws

In actie voor jongvolwassenen met kanker

Voor de vierde keer op rij organiseert het Nationaal AYA (Adolescents & Young Adults) ‘Jong & Kanker’ Platform samen met de Nederlandse hyacintenkwekers op vrijdag 12 januari een HAYAcintenactie in dertien ziekenhuizen.

De actie start op bloemenveiling Royal FloraHolland in Rijnsburg met de verkoop van de eerste kar hyacinten. Daarna nemen dertien ziekenhuizen verbonden aan het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform het over en start 9.30 uur de verkoop op vijftien locaties.

Zorg voor jongvolwassenen verbeteren

Door hyacinten te verkopen, wil de organisatie zoveel mogelijk geld ophalen voor jongvolwassen in de bloei van hun leven met kanker. Dat op de jongvolwassen leeftijd ook kanker voorkomt is relatief onbekend. De actie heeft als doel om de zorg voor deze doelgroep te verbeteren.

Hyacintenkwekers stellen belangeloos 5.000 bossen hyacinten beschikbaar

In 2015 hebben de hyacintenkwekers en bloemenveiling Royal FloraHolland zich verbonden aan het Nationaal AYA ‘jong & Kanker’ Platform. Hyacintenkwekers stellen ook in 2018 belangeloos ruim 5.000 bossen hyacinten ter beschikking voor de verkoop. Ook Royal FloraHolland, Van der Slot transport, Broekhof, Twinpack (verpakkingen) en Holbox (promotie) steunen dit initiatief. Vrijwilligers van Roche NL helpen samen met AYA’s en zorgprofessionals bij de verkoop.

Per jaar horen gemiddeld 2.700 jongvolwassenen in de leeftijd tussen de 18-35 jaar dat zij kanker hebben. Meer over AYA en wat ze doen, is te lezen op hun website.

Locaties waar de hyacinten worden verkocht:

AMC, Antoni van Leeuwenhoek en VUmc in Amsterdam, Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar en Den Helder, LUMC in Leiden, MUMC in Maastricht , ETZ locatie Elisabeth en Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg, UMCG Groningen, UMC Utrecht, Jeroen Bosch Ziekenhuis ’s-Hertogenbosch, Rijnstate Arnhem, HMC Den Haag en het Radboudumc in Nijmegen.