28 februari 2020 Meer nieuws

IGH laat 'echte broeiresultaat' zien

Met name tulpen in broeibakken die zo uit de praktijk getrokken zijn staan bij de IGH-show in Schagen te pronken. "Broeien voor de show is iets heel anders, wij laten zien hoe het gewas het in de praktijk doet", zegt vertegenwoordiger Richard van Diepen.  

Voor IGH is het de manier om nieuwe soorten te laten zien die volgens de bemiddelaar op zijn minst veelbelovend zijn. Complete bakken staan te kijk, geen schalen met de fraaiste resultaten. Tot en met zaterdag 13.00 uur kijken broeiers en telers naar onder meer nieuwe rode varianten, dubbele tulpen, maar ook naar lelies en calla's.

Stap verder

Een belangrijk deel van de vloer is ingeruimd voor tulpen van veredelaar IJsbrand de Jong. "Die is volgens ons net een stap verder als het gaat om nieuwe soorten die minder virusgevoelig zijn en dus beter zijn te telen. Minder selectiewerk, minder spuiten, daar draait het om."

Lipstick en Spot On

Een in het oog springende tulp is Lipstick, die de tweede prijs van de vrouwelijke vakjury kreeg. Ook Spot On kan volgens Van Diepen op enthousiaste reacties van broeiers rekenen. "Lipstick is vroeg te rooien en te verwerken en weinig zuurgevoelig. De resultaten in de broei zijn goed en ook in de export doet deze het goed." Ook Spot On wordt volgens Van Diepen al goed verkocht. "Het is een tulp voor op het zand en op de klei." Beide varianten laten inderdaad weinig verschillen zien. "Spot On is misschien wel de nieuwe rode in de broei."

Ocho

Ook is een tafel gereserveerd voor de lage calla. Onder de naam Ocho zet IGH voor Vriend Calla calla's in de markt, die 'genetisch kort' zijn, die door Ocho Calla's zijn ontwikkeld in samenwerking met Paul Bijman van Wageningen University & Research. Dat wil zeggen dat de calla weinig remming nodig heeft. Om de groeikracht aan te tonen, liggen tussen de schalen gaasbakken met knollen van de oogst 2018, die duidelijk spruiten laten zien. "Twaalf bloemen uit een knol is geen uitzondering."

Lees meer in Greenity 62, die op 13 maart verschijnt.