3 juli 2020 Meer nieuws

Huisvesting arbeiders West-Friesland opnieuw op tafel

Initiatiefnemers voor een grootschalige huisvesting van seizoenarbeiders in West-Friesland hebben de draad weer opgepakt. Het plan 'Groenwijk' moet onderdak bieden aan 1500 tot 2000 tijdelijke werknemers, meldt het Noord-Hollands Dagblad

Omdat de huisvesting van seizoenarbeiders in Noord-Holland problematisch is - circa 7000 man woont en werkt 3 tot 24 maanden in de provincie - wordt onder de titel 'Please in my backyard' eerst draagvlak gezocht bij de zeven gemeenten in West-Friesland. Het plan omvat 450 woningen, een supermarkt en sportvoorzieningen. Als er draagvlak is, gaan de ondernemers, uitzendorganisaties, FNV en de bouwers die zich hebben verenigd op zoek naar de exacte locatie. Volgens voorzitter Hans Huibers van de Westfriese Bedrijvengroep wordt gezocht in het landelijk gebied en niet bij woonkernen of bedrijventerreinen. De 'Groenwijk' moet duurzaam worden en minimaal 30 jaar meegaan.

'Center Parcs'

Volgens de uitzendorganisaties is het zaak dat werknemers niet meer afhankelijk zijn van hun werkgevers voor een slaapplek. Ook levert de wijk verlichting op voor de krappe huizenmarkt in West-Friesland. In december peilde makelaar Ramon Stoffer namens de Westfriese Bedrijven Groep al de belangstelling bij de gemeenten voor een 'Center Parcs voor migranten'. Toen werd nog gerekend op een business case in februari.