11 januari 2019 Meer nieuws

Huetinks doelen met project NPPL

Sjaak Huetink, die dit jaar deelneemt aan het project Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL), wil niet meer vanuit een onderbuikgevoel dingen doen, maar met data in de toekomst kunnen onderbouwen waarom hij iets doet. Hij vertelt daarover in een filmpje.

De leliekweker in Lemelerveld (Ov.) is al erg actief met precisielandbouw, maar nog niet alles lukt. Hij gaat binnen het project aan de slag met onder andere rijpadenplanning, variabele beregening, variabele fungicidebespuiting en plaatsspecifiek spuiten van onkruid.

'Drones geven nog de meest reële data'

Huetink zegt onder andere in de film: “De bedoeling is om de data vanuit de Verisscan te koppelen aan de beregening en de overlap in de geerpaden te verminderen. Voor plaatsspecifiek onkruid bestrijden, willen we dronedata gaan gebruiken. Drones geven nog de meest reële data die je kunt verkrijgen.” Precisietechnieken worden volgens hem steeds belangrijker. “Niet vanuit het onderbuikgevoel dingen doen maar vanuit data waarmee je kunt onderbouwen waarom je iets doet.”

Voorstelrondje nieuwe deelnemers

Alle tien de deelnemers die dit jaar meedoen aan NPPL zijn inmiddels bekend. Ze staan vermeld op de site van NPPL en stellen zich daar voor. In de komende Greenity, die 17 januari verschijnt, is meer te lezen over het project om precisielandbouw in de bloembollen meer van de grond te laten komen.

Bekijk de film van Sjaak Huetink.

Foto: NPPL