14 september 2018 Meer nieuws

Hortensia in beeld voor alternatieve teeltstrategie

Proeftuin Zwaagdijk gaat onder meer voor hortensia een alternatieve teeltstrategie opzetten. Dit gebeurt als onderdeel van een project om het gebruik van chemische middelen te verminderen en de sierteeltsector verder te vergroenen.

Het is het vervolg van het project dat een jaar geleden begon met de selectie van vier snijbloemen en vier potplanten. In hortensia, schefflera, kalanchoë, cyclaam, roos, gerbera, chrysant en lisianthus wordt gekeken hoe de teeltstrategie verder kan worden verduurzaamd om milieubelasting, residu en emissie terug te dringen.

Middel met minder milieubelasting

Inmiddels loopt in cyclaam een proef om een effectief middel met een lagere milieubelasting te vinden dan de chemische standaard. Deze wordt in oktober afgerond. In roos begint binnenkort een proef, waarna proeven in de andere gewassen eventueel nog volgen.

In het project ‘PPS Ketenbenadering voor verlagen milieu impact sierteelt’ werken MPS, Royal FloraHollands, Green Partners en Waterdrinker samen. Proeftuin Zwaagdijk voert het onderzoek uit.