21 juni 2019 Meer nieuws

Horizon Flowers in Nieuw Zeeland breidt uit

Het Nederlandse tulpenteeltbedrijf Horizon Flowers New Zealand breidt uit door de aankoop van een bedrijf van 162 hectare op het zuider eiland. Het bedrijf kan daardoor een miljoen tulpen extra exporteren. Dat meldt de website Otago Daily Times.

Horizon Flowers is een van de vijf grote bollenbedrijven, waarvan de meesten in Nederlandse handen zijn. De anderen zijn Triflor, Haakman, Van Eeden en Southern Flora, samen goed voor 350 hectare en de export van circa 175 miljoen tulpenbollen. Met 60 hectare bollen is Triflor de grootste.

'Kans op gebrek aan huurland verkleinen'

Horizon gaat de 162 hectare van de melkveehouderij in het zuiden van het zuider eiland verdelen in zes blokken van 27 hectare, om te kunnen roteren. De ongebruikte percelen worden verhuurd aan de verkoper. Manager Roy Smak legt uit: “Behalve dat we zo de teelt uitbreiden met circa 20 hectare, kunnen het risico van een gebrek aan bruikbaar huurland verkleinen.” Bovendien biedt de uitbreiding toegang tot extra irrigatiemogelijkheden en opslagcapaciteit. De 15 verschillende tulpensoorten gaan naar Europese, Amerikaanse, Canadese en Scandinavische broeiers, die daarmee het seizoen verlengen.

'Uitzonderlijk hoge kwaliteit'

Volgens Smak groeien de bollen in het zuidelijke gebied traag door het koele klimaat. “Er zit daardoor meer energie in de bol en ze produceren een sterkere bloem, dus tulpen uit Nieuw Zeeland zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit.” Manager Rudi Verblancke van Triflor beaamt dat, maar plaatst het gebrek aan geschoolde arbeiders als kanttekening bij het succesverhaal van het zuider eiland. De bedrijven gebruiken vooral veel Nederlands personeel, meldt de site.