25 november 2019 Meer nieuws

Hoofdkleur wit in KAVB-keuringszaal

Het wachten op het nieuwe broeiseizoen is aangebroken. Gelukkig zijn er gewassen die nu al bloeien, was 25 november te zien in de KAVB-keuringszaal in Lisse. Daarbij voert de kleur wit de boventoon.

Dat geldt bijvoorbeeld voor Galanthus elwesii (foto boven), die wordt geshowd door Sjaak de Groot. Deze soort behoort tot de meer forse typen en heeft een brede bloeispreiding. Vanaf december tot in februari kan soort bloeien. Behalve aan de grootte is G. elwesii ook goed te herkennen aan de pollen die het vormt. Dit is geen soort die de gehele bosbodem bedekt. De Groot laat ook nog G. reginae-olgae ssp reginae-olgae zien die vorige week voor het eerst bloeide, evenals Nerine flexuosa var alba en Haemanthus albiflos.

Vuur en vlam

Feloranje is Leonotus leonuris (foto rechts), een vaste plant die afkomstig is uit Zuid-Afrika en vooral in het tweede helft van het jaar de tuin in vuur en vlam kan zetten. Inzender is Fa. H.A. van Eeuwijk.

Fel contrasterende bloemen

Ten slotte maakt S.B.J. Kerkhof indruk met een flinke collectie Oxalis versicolor. Met zijn fel contrasterende bloemen (wit met een brede lippenstiftroze rand) is dit echt een fris ogende najaarsbloeier. Overhouden kan, maar dan wel graag vorstvrij.