30 augustus 2019 Meer nieuws

Hof: 'Tulp voor broei iets vroeger'

De Hollandse tulpen zijn circa vier dagen vroeger dan normaal, schetst CNB-teeltadviseur Nico Hof de start van het broeiseizoen. Hij blikte woensdag tijdens de actualiteitenavond van CNB en KAVB terug op het groeiseizoen, met het oog op de start van de broei. Hij voorziet wel wat problemen.

Automatisch opplanten voor de broei kan problemen geven, omdat het verschil tussen de bolmaten te groot is. "Als gevolg van het warme groeiseizoen en de droogte zien we veel maatverschillen binnen partijen voor de broei. De dikkere bollen beschadigen tijdens het opplanten met de pers, dus broeiers moeten daar mee oppassen", vertelde Hof de telers en broeiers tijdens de actualiteitenavond in Bovenkarspel. 

Planning aanpassen op spruitlengte

Volgens Hof waren de omstandigheden tijdens het rooien soms niet ideaal op bedrijven waar na het beregennen voor de oogst ook veel neerslag viel. "Die ongelukkige combinatie geeft verstikking, omdat de grond dichtslaat. Dat leidt tot opbrengstderving. Ook zien we wel wat neusrot en kurkstippen bij bollen die langzamer afrijpten dan het bovengrondse gewas. Bollen zijn daardoor in een aantal gevallen te vroeg gerooid. Ze bloeien echter wel gewoon. Bij bollen die vervolgens te warm zijn bewaard, omdat onvoldoende gekoeld kon worden bij de hoge temperaturen, zien we dat de spruitlengte kort bleef. Die komen minder snel in bloei en het is raadzaam dat te controleren en de broeiplanning daarop aan te passen."

Verstookte bollen

De hitte in het verwerkingsseizoen zorgt ook voor meer 'verstookte bollen' dan anders, valt Hof op. "Als de bollen te warm teruggedroogd zijn na het pellen, krijg je verstookte bollen. Dat kan weer leiden tot meer zuur. De bollen produceren meer ethyleen en dat trekt weer mijten aan. Dat speelt zich nu in de cellen af. Er zijn geen middelen tegen, je kunt hooguit koelen. Koeling gaat de vermeerdering van de mijten tegen en het voorkomt kernrot", tipt de teeltadviseur.