23 juni 2020 Meer nieuws

Herstel export, maar toch nog 59 miljoen minder

De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel laat een licht herstel zien, aldus de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). Ze concludeert dat op basis van de exportstatistieken van Floridata.

De export van bloemen en planten kromp in mei met 8 procent, goed voor 59 miljoen euro, naar 671 miljoen euro. In maart en april boekte de handel nog fors lagere exportomzetten, namelijk in maart -32 procent (199 miljoen euro) en in april -38 procent (242 miljoen euro). Van maart tot en met mei betekent dit een misgelopen exportwaarde van 500 miljoen euro, aldus VGB en Floridata.

Planten lieten volgens de VGB in mei wel een opleving zien met een groei van 7 procent. Echter, snijbloemen bleven achter met een krimp van 19 procent. Vooral de hoge luchtvrachtkosten vormen nog steeds een obstakel voor de import van snijbloemen uit Afrika en Zuid-Amerika. Het herstel is vooral te zien voor Scandinavië en Centraal Europese landen. De afzet naar Zuid en Oost Europese landen en verre vliegbestemmingen komt maar heel langzaam op gang.

Tot en met mei dit jaar is er een achterstand van 15 procent op een exportwaarde van 2,6 miljard euro. Daarbij doen de planten het een stuk beter dan de snijbloemen. Tot en met mei is de export het hardst gekrompen naar Italië (-32 procent), dan Spanje (-31 procent), Verenigde Staten (-28 procent), Frankrijk (-25 procent) en Rusland (-23 procent).

“Het voorzichtige herstel biedt perspectief voor de komende maanden”, ze stelt directeur Matthijs Mesken van de VGB.