8 februari 2019 Meer nieuws

‘Helft die vorig jaar zakendeed met VK nog geen Eori-nummer’

De Douane heeft 72.000 ondernemers die zakendoen met het VK een brief gestuurd om ze voor te bereiden op deal of no deal betreffende de Brexit. Ze doet dit omdat ze merkt dat het aantal bedrijven dat zich toegang verschaft tot de douanesystemen achterblijft.

Het blijkt dat er nog heel wat ondernemers zijn die niks doen. ‘Ongeveer de helft van de ondernemers die vorig jaar zakendeden met het Verenigd Koninkrijk, heeft geen Eori-nummer. Dat betekent dat ze ook onbekend zijn met de Douane’, aldus een woordvoerder. Wie aangifte wil doen, moet immers bij de Douane bekend zijn met een Eori-nummer.

Om die reden heeft de Douane de ruim 72.000 ondernemers die volgens de Belastingdienst het afgelopen jaar nog goederen verhandelden met het Verenigd Koninkrijk nu een brief gestuurd. Hoeveel van deze brieven naar sierteeltbedrijven zijn gestuurd, is niet bekend.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat de Douane persoonlijk ondernemers per brief aanschrijft om de  Brexit Impact Scan te doen. Deze scan op maat is het startpunt van de voorbereidingen, gevolgd door het aanvragen van het EORI-nummer en zorgen dat men aangifte kan doen in de systemen van de Douane.

Volgens een woordvoerder van de Douane is de Brexit Impact Scan die staat op de site van Brexitloket tot nu toe 42.000 keer geraadpleegd. Verder zijn er Brexit Vouchers en Brexit Buddies (in samenwerking met VNO-NCW en MKB-NL). Ook zijn er sinds 2016 grofweg 7.500 bezoekers geweest op verschillende voorlichtingsevenementen gericht op diverse sectoren.

Campagne naar burgers bij no-deal

Tot nu toe richt de campagne van de rijksoverheid over de Brexit op mkb’ers en instellingen. Maar mocht een no-deal optreden, dan gaat de campagne zich ook op burgers richten.