16 februari 2021 Meer nieuws

Heemskerk krijgt waterberging

Om wateroverlast na extreme neerslag in de toekomst te voorkomen, wordt in de duinzoom bij Heemskerk in Noord-Holland een waterberging aangelegd. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. 

Op 28 juli 2014 liep een deel van het tuinbouwgebied en het dorp Heemskerk onder na een extreme regenbui. Er viel 100 millimeter. Sinds dat jaar wordt gezocht naar een manier om herhaling te voorkomen. Kwekers pleitten voor verbreding van de sloten en de gemeente wilde aanvankelijk midden in het gebied een berging aanleggen. Nu is aan de rand een stuk grond gevonden dat volgens de gemeente met provinciaal geld kan worden omgezet tot waterberging. 

Duizend jaar

In het eerste rapport dat een jaar na de overlast verscheen, becijferde het waterschap dat aanpassing van de waterberging 3,4 miljoen euro kost. Daarbij werd aangetekend dat de politiek moest beslissen of dat uitgegeven moest worden aan het oplossen van overlast die zich eens in de duizend jaar voordoet. De wolkbreuk die dag trof overigens meer gebieden. Met name Alphen aan den Rijn werd getroffen. In totaal liep de schade op tot ruim tien miljoen euro.