8 februari 2019 Meer nieuws

HBA start proeftuin snijhortensia in Colombia

Hydrangea Breeders Association (HBA) in De Kwakel opent een proefkas met snijhortensia in Colombia. Hierin staan vijftig selecties die worden getest onder lokale teeltomstandigheden.

De nieuwe HBA-proeftuin op kwekerij Los Aromas in La Union ligt op 2.500 m hoogte in de regio Medellin in Colombia. “Op deze locatie gaan we proeven doen met selecties als Dream, Force en Ice Cube. Deze hebben zich al bewezen in Kenia en willen we nu ook in Colombia testen”, legt Agriom-directeur Jaap Stelder uit.

Daarnaast zijn er nog andere selecties aangeplant waar HBA minder van weet, maar die zeker potentie hebben. De proeftuin in La Union heeft ook de functie om aan klanten laten zien wat HBA allemaal heeft.

'Teelt moet professioneler'

In Colombia wordt traditioneel veel witte snijhortensia geteeld. Zo’n 1100 ha staat geregistreerd, maar in de praktijk wordt er 2000 ha aan hortensia geteeld, veelal door kleine telers op lowtech-basis. Stelder ziet dat de afzet naar de Verenigde Staten, maar ook naar andere landen toeneemt. “Dat betekent dat de teelt professioneler moet en het sortiment breder. De markt vraagt om nieuwe vormen en kleuren.”

Samenwerking

HBA (Hydrangea Breeders Association) is het samenwerkingsverband tussen veredelingsbedrijf Agriom uit De Kwakel en de gerenommeerde productie- en selectiebedrijven Heuger Gartenbaubetriebe in Glandorf (D) en Kötterheinrich in Lengerich (D). HBA wordt in Colombia en Ecuador vertegenwoordigd door Ball SB.