5 april 2022 Meer nieuws

Handelswaarde groeit, omzetgroei bloemen en planten omlaag

De totale (groot)handelswaarde van bloemen en planten inclusief Nederland komt met 8,4 miljard euro vorig jaar 21,2 procent hoger uit dan in 2020. De omzetgroei lag ruim 15 procent lager.

"De omzetgroei van de Nederlandse groothandelswaarde viel met 15,6 procent juist lager uit dan die van de export", maakt manager Wesley van den Berg van Floridata op uit de cijfers van de marktdataverzamelaar.

'Harde maatregelen'

De 'harde Nederlandse coronamaatregelen' liggen hier volgens Van den Berg onder meer aan ten grondslag. Het gaat hierbij om de (groot)handelsomzet die voortvloeit naar afnemers van bloemen en planten die bij de Nederlandse consument terecht komen. Floridata haalt de gegevens uit afzetkanalen in de detailhandel als supermarkten, bouwmarkten, bloemisten, hoveniers, markt/straat handelaren, handelskwekers en e-tailers.

Dataverzamelaar

Floridata monitort het betaalgedrag van 29.500 Nederlandse debiteuren om ook de Nederlandse statistieken te kunnen genereren. Bij de dataverzamelaar zijn partners VGB en Bloemenbureau Holland aangesloten. Aan Floridata nemen 122 handelsbedrijven deel. Voor en met die bedrijven levert Floridata marktcijfers.