17 maart 2020 Meer nieuws

Handelssector trekt gezamenlijk op

Anthos, CNB, KAVB en Hobaho trekken zo veel mogelijk op tijdens de coronacrisis. De organisaties willen de belangen van de schakels in de keten zoveel mogelijk veilig stellen. "We gaan ook voor zoveel mogelijk rust", zegt Anthosdirecteur Henk Westerhof namens de groep. 

Volgens Westerhof vragen de onrustige coronatijden om een regelmatig overleg tussen vertegenwoordigers en belangenbehartigers van de verschillende schakels. "Zo staan we enerzijds sterker in overleg met de overheid en anderzijds kunnen we de handel en de kwekers zo goed mogelijk informeren. Afstemmen en rust bewaren zijn nu belangrijk."

Onrust

Volgens Westerhof komen er veel vragen over inkopen die al zijn gedaan en betalingen die nog moeten volgen. "We bespreken de consequenties met elkaar en kijken naar oplossingen. Neem bijvoorbeeld Frankrijk, dat net op slot is gegaan. Als er nog orders voor kopers in dat land staan, verstuur je die dan? De koper zal de order annuleren en staat deze dan in zijn recht? Bij overheidsmaatregelen geldt in ieder geval vrijstelling van acceptatie van de partij, maar de financiële afwikkeling werpt vragen op."

Dahlia's en gladiolen

Bij de droogverkoop van Dahlia's en gladiolen is al veel uitgeleverd, maar de betalingen zijn nog niet allemaal rond. "Daar zal ook overleg over komen en ook in de broeierij liggen nog wel uitdagingen. We hebben dus in de sector zaken op te lossen en naar buiten toe ook. Als er compensatie beschikbaar komt voor de tuinbouw, moet de sierteelt daar haar deel van krijgen. Dus bloemen, bollen en bomen. Daar maken we ons samen sterk voor."