14 februari 2020 Meer nieuws

Handel in matige stemming over Valentijn

Ondanks dat het effect van het coronavirus op de exportwaarde naar China duidelijk merkbaar is, zijn handelaren in bloemen en planten zijn gematigd positief over de Valentijnsverkoop. Dit meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten, VGB.

De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel trapt het nieuwe jaar af met een flinke groei, meldt de VGB op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde steeg in januari met 6% naar 471 miljoen euro. Planten deden het met een groei van 8% naar 169 miljoen euro beter dan bloemen met 5% naar 302 miljoen euro. Vooral Oost-Europese landen plusten goed, met Polen als grootste groeier in de top 10 exportlanden lijst. Enkel Frankrijk leek het minder goed te doen. In januari waren er evenveel handelsdagen als vorig jaar en het milde weer was gunstig voor de verkoop.

Valentijnsomzet ongeveer gelijk aan vorig jaar

Wat Valentijnsdag betreft vindt de handel het gunstig dat 14 februari op vrijdag valt. Week 7 deed nog goed mee wat betreft de in- en verkoop. “Afgelopen maandag hebben we het drie keer zo druk gehad als op een normale maandag”, vertelt Marius Dekker van de Gooijer International. Ook had zijn handel weinig last van de storm Ciara.

Cees Bakker, directeur van Hilverda de Boer verwacht dat de Valentijn omzet ongeveer gelijk zal zijn aan die van vorig jaar. “Door de langdurig slechte weersomstandigheden in Kenia liep de rozenproductie ver achter en is de kwaliteit minder. Hierdoor zijn de prijzen fors hoger en is het moeilijk om marges te behalen. Al met al zijn de verkoop en logistieke afhandeling positief verlopen, maar gezien de tegenvallende marges is het een matige Valentijn te noemen.”

Minder hoge prijzen voor seizoensbloemen

Ron Hogenboom van Nic den Heyer Bloemenexport noemt de prijs in aanloop naar Valentijn ook hoog voor bepaalde bloemen zoals rozen, chrysant en germini’s. Seizoensbloemen zoals freesia, hyacint en tulp noteerden niet zulke hoge prijzen. “Dat is voor de kweker misschien wat minder gunstig, maar voor ons positief.”

Minder export door coronavirus

De exportwaarde naar China laat over januari een krimp zien van 27%. Dit in tegenstelling tot de handel naar andere Aziatische bestemmingen die ook Chinees Nieuwjaar vierden. “De handel verloopt zeer moeizaam en de impact beperkt zich nog tot China, Hong Kong en Macau”, vertelt Cees Bakker. “Uit voorzorg verlengt de Chinese regering de Chinees Nieuwjaar vakantieperiode, vele bedrijven zijn daarom langer gesloten om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Grote impact heeft het sluiten van de Casino’s voor enkele weken in Macau.”

Directeur Matthijs Mesken van de VGB vindt de situatie zorgelijk. Op de totale exportwaarde is het aandeel naar Zuidoost-Azië relatief klein met 2%, maar Aziatische bestemmingen zijn belangrijke groeimarkten voor Nederlandse bloemenhandelaren.