2 april 2020 Meer nieuws

Handel in China komt traag op gang

Nu in China het openbare leven op gang komt en de bloemenmarkten weer open zijn, kan de handel gaan draaien. Uit een belronde langs verschillende exporteurs op China blijkt echter dat dit nog niet zo voorspoedig verloopt. Het is nog geen ‘business as usual’.

Toch worden er wel stappen vooruit gemaakt. De bloemenmarkten zijn wel open, maar er wordt nog niet dezelfde hoeveelheid bloemen verkocht als voor de coronacrisis. Consumenten hebben nu immers minder geld te besteden. Wel wordt er zo nu en dan weer een ‘normale’ prijs gemaakt. Broeiers willen graag weer aan de gang, maar maken zorgvuldige keuzes in de bollen die ze nog afnemen nu ze lange tijd geen inkomsten hebben gegenereerd. Importeurs roepen echter wel bestellingen af.

Logistieke uitdaging

Vervolgens dient zich een nieuwe uitdaging aan: de logistiek. Zo is er op dit moment een schaarste aan zeecontainers voor het vervoer van de bollen naar China. Er is sprake van een wachtlijst, en dit drijft de prijzen op. De overheid doet er wel veel aan om de goederenstroom te stimuleren. Zo zijn de havens toegankelijk en komt de tol in havens tijdelijk te vervallen.

Effect op voorjaarsbloeiers

De verwachting is dat de crisis ook nog effect zal hebben op de bestelling van voorjaarsbloeiers. Broeiers zullen hun bestellingen, in afwachting van de economische ontwikkelingen, waarschijnlijk later plaatsen dan normaal. Ondernemers denken op dit moment meer op de korte dan op de langere termijn.

Wil je meer weten? Lees dan verder in editie 64 van Greenity.