4 juni 2021 Meer nieuws

Handel Cortaderia selloana (pampasgras) wordt wellicht verboden

Voorzitter van de vakgroep LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen Aad Vollebregt maakt zich ernstig zorgen over een dreigend verbod op handel in Cortaderia selloana, een pampasgras dat veel vasteplantenkwekers kweken. Het gewas wordt mogelijk als invasieve inheemse soort bestempeld.

De Europese Commissie wil de plant op de Unielijst van zorgwekkende invasieve inheemse soorten zetten. De Europese Commissie start dit jaar met een nieuwe beoordelingsronde van invasieve uitheemse soorten. Daar staan 6 plantsoorten op, waarvan de Cortaderia selloana er één is. Deze wordt echter veel gekweekt in Nederland.

Geschatte omzet 250 miljoen euro

“Als de plant op de lijst komt, raakt dat de vasteplantensector enorm. Er wordt heel veel Cortaderia gemaakt.” Zaadleverancier Jellito verkoopt 70 tot 80 miljoen zaden per jaar en daar worden zo’n 25 miljoen planten van gemaakt in heel Europa. “Ik schat dat dit een omzet geeft van 250 miljoen euro voor de branche in Europa. Dat is heel veel geld.”

'Alleen invasief in Iberisch Schiereiland'

De vakgroep en ook de ENA/ISU sturen binnenkort een reactie naar de Europese Commissie over het probleem. Vollebregt: “De plant is helemaal niet invasief in Noord- en Midden-Europa. Alleen op het Iberisch Schiereiland (deel van Europa ten zuiden van de Pyreneeën) schijnt de plant invasief te zijn en dus een bedreiging voor de inheemse planten.” Vollebregt wil daarom dat de Cortaderia selloana alleen in dat specifieke gebied verboden wordt en niet in de rest van Europa. Een verbod slechts voor een bepaald gebied in plaats van voor heel Europa is vaker gevraagd, maar dat is nog nooit gelukt.

Al wijdverspreid

Behalve dat de plant niet in heel Europa invasief is, geeft Vollebregt het argument dat de Cortaderia al wijdverspreid is in Europa. “Jellito verkoopt er al 30 jaar zaden van. Er zijn naar schatting dus al 750 miljoen planten ervan Europa in gegaan. Dan kun je de handel wel verbieden, maar de plant is dan al zo wijdverspreid dat het geen zin heeft het nog gaan te verbieden. Met dit argument is Lupine ook ooit niet op de Unielijst terechtgekomen.”   

Waarschuwing

Een wetenschappelijk comité buigt zich over de beoordeling van de Cortaderia en adviseert de Europese Commissie. De vakgroepvoorzitter verwacht dat er een overgangstermijn van 1 of 2 jaar komt, mocht het verbod er komen. “Kwekers kunnen dus doorgaan met de productie, maar houd rekening met een verbod op enig moment." Vollebregt gaat de plant op zijn bedrijf, handelskwekerij Gebr.van de Reep in Hillegom, nog gewoon zaaien.

VHG vindt het geen probleem

Branchevereniging VHG voor hoveniers, groenvoorzieners, boomspecialisten, dak- en gevelbegroeners en interieurbeplanters ziet overigens geen bezwaar om de 6 plantensoorten - waaronder de Cortaderia - op de Unielijst invasieve exoten te plaatsen. Vollebregt: “Zij hebben er ook geen pijn van. Waar geen pampasgras staat, kunnen ze iets anders neerzetten. Voor onze sector is het echt een groot gewas. Het is ook een mooie plant met vooral in het najaar veel sierwaarde. Het is echt een beeldbepalend gewas.”

Vorig jaar is een andere Cortaderia verboden toen die op de Unielijst terechtkwam, maar die werd volgens Vollebregt in Nederland nauwelijks geteeld.