12 februari 2018 Meer nieuws

Grote variatie in KAVB-keuringszaal

Aan keuze in kleur en vorm geen gebrek vandaag in de KAVB-keuringszaal. Van menig gewas is een mooi sortiment aanwezig.

Neem de tulp, waarbij vandaag niet alleen de snijtulp in beeld is, maar ook de pottulp. In die laatste categorie laat inzender Wentink drie selecties zien met Tulipa greigii als ouder, die compact zijn en tegelijkertijd grote bloemen geven. Dit zijn de roze met zachtgele 977-02-03 (foto rechts), de geel met oranje 977-27-03 en de zachtgeel met roze 977-11-03.

Snijtulpen in de keuringszaal

Op snijtulpengebied is het JUB Holland die een collectie afgesneden tulpen toont. Dit betreft onder meer ‘Ready’ (foto linksonder), een rode, geelgerande tulp die fris oogt in de vaas. Ook ‘Spirit’ en ‘Sky Dance’ tonen goed. Gebr. Boon uit Hem komt naar Lisse met twee dubbele snijtulpen, te weten ‘Albufeira’ en ‘Nikon’. De eerste is roze en heeft aan de buitenzijde van de bloem groene veren, een mooie kleurcombinatie. ‘Nikon’ is egaal geel. Beide tulpen zijn goed gevuld.

Voorproefje van de Lenteflora

Net als vorige week geeft vandaag J.H. Oostdam alvast een voorproefje van de Lenteflora, die komend weekend bij de Hobaho plaatsvindt. Oostdam maakt elk jaar weer indruk met een zeer gevarieerd sortiment narcissen, zo ook vandaag. Zo vallen de trompetnarcissen ‘Momus’, ‘Genève’ en ‘Barenwyn’ op, maar ook de dubbele ‘Tahiti’ en ‘Von Sion’. In de groep rozecuppen trekt ‘Accent’ (foto boven) de aandacht. Geen bijzonderheid, maar vandaag wel in topvorm geshowd.

Chr. van der Salm zet enkele nieuwe hyacinten neer, die op bollenglazen in bloei zijn getrokken. Th.J. van Zanten vestigt de aandacht op ‘Anastasia’, een meerstelige, blauwe hyacint, die zeker in grotere schalen zorgt voor een zee aan bloemen.

Ook wit in de showruimte

Gebr. H. & C. Hoogeveen zet een vaas met een witte Nerine neer, waarvoor als naam ‘White Tiger’ wordt voorgesteld. Ten slotte laat Sjaak de Groot ook drie witbloeiende gewassen zien, te weten Heamanthus deformis, Ornithogalum fimbriata en Ornithogalum sintenisii (foto rechts onder). De laatste is vernoemd naar Peter Sintenis, die voor de firma Van Tubergen begin 20e eeuw op zoek ging naar nieuwe bolgewassen.