1 maart 2019 Meer nieuws

Grote variatie bollen-op-pot voor de markt

CNB hield op de Floratuin in Julianadorp tijdens de CNB Bol-op-potdagen een marktbroeishow. Op donderdag 28 februari 2019 heeft de KAVB-commissie voor nomenclatuur de inzendingen gekeurd.

Er was een grote verscheidenheid aan bolgewassen, zowel in tentoonstellingskwaliteit als in marktstadium. De kwaliteit was in het algemeen zeer goed en laat zien wat de consument thuis kan krijgen in de vensterbank.

Niet-overgeplante tulp

Bij de tulp showde M.C. Zonneveld & Zn uit Julianadorp een aantal niet-overgeplante tulpen-op-pot, waaronder de winnaar ‘Pleasure’ van vorig jaar. Dit jaar werd de nog niet-geregistreerde witte ‘Snow Tears’ de beste.

Marktbroei tulp

In de categorie marktbroei-tulp-op-pot kreeg M.C. Zonneveld & Zn met een grote collectie potjes ‘Yellow Baby’ in marktstadium de eerste prijs. Zeer compacte planten met prima knoppresentatie in combinatie met totaal geen uitval maakten van deze inzending een toppertje.

Muscari

In de categorie Muscari marktbroei-op-pot was er forse concurrentie. Uiteindelijk kreeg ‘Lindsay’ de eerste prijs. Deze potten hadden mooie grote, echt blauwe bloemen in zware trossen. Verder zag de jury een prima verhouding bloem-blad. De potten waren goed op lengte en de potten waren zeer uniform.

Narcis

Bij de categorie narcis marktbroei-op-pot had de jury een grote keus. Verschillende inzenders lieten een groot aantal potten zien. Winnaar werd de apart gekleurde zaailing 04-302 van J.G. Weijers. Een zeer stevige narcis, die tegen een stootje kan. Rijk bloeiend met mooie bloemen in prima verhouding met het kruid.

Bijzondere bolgewassen

In de categorie bijzondere bolgewassen marktbroei-op-pot kreeg een grote schaal narcis ‘Julia Jane’ van Kwekerij de Schüllhorn de eerste prijs. Dit iets op een hoepelroknarcisje lijkend gewas behoorde eerder bij prijsvraag de bijzondere bolgewassen ingedeeld te worden dan bij de broeinarcissen. De grote schaal was een grote zee aan bloemen.

Galanthus

In de categorie Galanthus/sneeuwklokje marktbroei-op-pot werd Galanthus ‘Mount Everest’ de beste. Inzender Kwekerij De Schüllhorn liet een groot aantal potjes uit de marktbroei zien in verschillende bloeistadia. Zeer uniform en rijk bloeiend. Een schitterend veel belovend product voor de consument.

Eervolle vermelding

Inzender Maverdige International uit Sint Maarten kreeg een eervolle vermelding voor de collectie tulpen.

Kijk voor een fotoverslag op de Facebook-pagina van de KAVB.