16 juni 2022 Meer nieuws

GreenTech Awards voor oogstrobot en gaasvlieg

Bladluisbestrijder Micromus System van Biobest won afgelopen week de innovatieprijs op de tuinbouwtechniekbeurs GreenTech in Amsterdam. De conceptprijs ging aardbeienoogstobot BERRY.

Het systeem van Biobest draait om de bruine gaasvlieg. Zowel de larven als de volwassen exemplaren van deze vlieg voeden zich met alle soorten bladluizen op gewassen in de kas. De gaasvlieg is in te zetten in de sierteelt, groenteteelt, teelt van medicinale cannabis en in (zacht)fruit. Juryvoorzitter Liselotte de Vries: "Met deze winnaar sprak de jury haar steun uit om de ontwikkeling van nieuwe duurzame innovaties van IPM-programma’s voort te zetten." 

Rijpheid aardbeien herkennen

De zogeheten Concept Award van GreenTech ging naar een oogstrobot voor aardbeien van het Duitse Organifarms. BERRY by Organifarms heeft als belangrijkste onderdeel beeldherkenningssoftware. BERRY kan de exacte mate van rijpheid van elke vrucht detecteren, de aardbeien veilig oogsten en ze direct in bakjes plaatsen, waar ze worden gewogen en klaar zijn voor verkoop.

Jury

De jury van de GreenTech Innovation Awards 2022 bestaat naast De Vries uit, Silke Hemming, Wageningen University & Research (Duitsland), Peter Zwinkels, Tecknokas (Nederland), Mark Durno, Rockstart (Verenigd Koninkrijk), Peet van Adrichem, Horti-Tech BV (Nederland) en Paul Stoffels, Stoffels Tomaten (België).