12 mei 2022 Meer nieuws

Greenport Noord een feit

Greenport Noord is afgelopen dinsdag 10 mei opgericht in Bloemenveiling Eelde. Nu heeft het noorden van het land ook een netwerkorganisatie die de tuinbouwketen verbindt. Deelnemers hopen de band met de overheid te versterken. Voor in het bestuur wordt nog een bollenteler gezocht.

Het gebrek aan betrokkenheid van de regionale overheden bij de tuinbouw is een van de redenen om Greenport Noord op te richten, zo bleek tijdens de bijeenkomst. Korte lijnen met de provincies en gemeenten moeten er komen om het ondernemersklimaat voor de tuinbouw te verbeteren. De Greenport vertegenwoordigt alle tuinbouwsectoren: glastuinbouw, bollenteelt, boom- en fruitteelt en vollegrondsteelt.

Enquête: werk aan energietransitie

In de aanloop naar de oprichting is een enquête gehouden om te kijken wat de ondernemers bezighoudt. Daar is een prioriteitenlijst voor de nieuwe organisatie uitgekomen. De thema’s waarmee de Greenport volgens de achterban als eerste aan de slag moet, zijn de energietransitie, kennisontwikkeling en de aansluiting van het groene onderwijs op de regionale tuinbouw. Bovenaan het lijstje van investeringsplannen prijken energietransitie en personeelswerving.

Bestuursleden gezocht

Het bestuur van Greenport Noord bestaat uit mede-initiatiefnemer komkommerteler Inge Bergsma-De Vries, Coen de Jong van Aardse Orchids, Romkje de Hoop van bloemen- en tuinplantenkwekerij De Triemen en Bastiaan Pellikaan-Aeres, voorzitter van de Raad van Bestuur van Aeres. De Rabobank gaat nog een bestuurslid leveren en er wordt ook nog een bollenteler gezocht.

Zie ook Greenity 119, die donderdag 19 mei verschijnt.