2 januari 2018 Meer nieuws

Greenpeace: verboden gewasbeschermingsmiddelen op amaryllis

Milieuorganisatie Greenpeace heeft bij een steekproef diverse gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen op kerstplanten. Enkele middelen zijn verboden in Nederland.

De steekproef had betrekking op de kerstster, amaryllis en orchidee. Greenpeace kocht ze bij Intratuin, GroenRijk, Tuincentrum Overvecht en Life & Garden in het najaar van 2017. Deze planten worden in Nederland gekweekt, in verwarmde kassen.

Getest door onafhankelijk laboratorium

De in totaal twaalf planten zijn vervolgens door een onafhankelijk, gespecialiseerd laboratorium getest op resten van gewasbeschermingsmiddelen.

'In de amaryllissen werden gemiddeld de laagste concentraties gevonden'

Op tien planten werden in totaal 17 restanten van bestrijdingsmiddelen gevonden. Dat is gemiddeld 1,4 per plant. Kerststerren bevatten de meeste pesticiden. Op orchideeën zijn gemiddeld minder pesticiden aangetroffen, in beduidend minder hoge concentraties. In de amaryllissen werden gemiddeld 0,5 van deze pesticiden gevonden, in gemiddeld de laagste concentraties.

Verboden middelen op amaryllis

Op de amaryllissen van Life & Garden en Overvecht trof Greenpeace procymidone6 aan, een pesticide die sinds juli 2008 verboden is in de Europese landbouw. Deze amaryllis bevatte ook fenitrothion7 en pirimiphosmethyl8. De eerste mag sinds 2007 niet meer in Europa gebruikt worden, de tweede is wel toegelaten, maar sinds oktober 2013 niet meer in de Nederlandse sierteelt.

Dit kan betekenen dat de planten op een andere manier besmet raakten, bijvoorbeeld doordat ze zijn begoten met water uit sloten die met deze stoffen zijn vervuild. Tuincentra zullen, om de oorzaak te achterhalen, nader onderzoek moeten doen bij hun telers, meldt Greenpeace.