15 mei 2020 Meer nieuws

Greenpeace: 'Stel groene voorwaarden aan coronasteun'

Greenpeace roept het kabinet op om 'groene voorwaarden' te verbinden aan de financiële compensatie waar onder andere siertelers aanspraak op kunnen maken. De organisatie noemt het niet verstandig om ‘grootverbruikers van gif' te supporten.

Via deze brief deelt Greenpeace haar zorgen over het missen van voorwaarden bij het verlenen van financiële steun in tijden van corona aan de agrosector. Greenpeace geeft in een factsheet aan: ‘Ook de sierteelt heeft, net als de vlees- en zuivelindustrie ecosystemen de afgelopen decennia enorm verzwakt door haar grootverbruik van gif en bestrijdingsmiddelen. Er zou voor deze sector dan ook minimaal een plan moeten komen om hun gifgebruik drastisch te verminderen. Maar het lijkt erop dat ondernemers handelen als ware het ‘business as-usual’.

Greenpeace vindt dat alle opgaven die er liggen worden gekoppeld aan de steunmaatregelen voor verschillende sectoren. ‘We kunnen het geld immers maar een keer uitgeven. En in tijden van corona woeden de klimaat- en biodiversiteitscrisis gewoon door.’