8 november 2018 Meer nieuws

Greenovation Award naar Zentoo en Ovata

De winnaars van de Greenovation Award 2018 zijn Zentoo geworden in de categorie 'Best Article' en Ovata in de categorie 'Best Concept'. Deze prijzen werden vanmiddag uitgereikt op de FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer.

De beoordeling van de nominaties vond voor 50 procent plaats door het publiek en voor 50 procent door de vakjury. Steven van Schilfgaarde reikte de Greenovation Awards uit. Met de Greenovation Award wil Royal FloraHolland verduurzaming in de keten stimuleren.

Lily Company een van de genomineerden

In de strijd om ‘Best Article’ deed ook Lily Company mee met haar Planet Proof leliebollen. Paul van Egdom van Lily Company was in ieder geval al vereerd te zijn genomineerd. Volgens hem waren er voor de categorie ‘Best Article’ meer dan 40 aanmeldingen binnengekomen. “Dan ben je sowieso al trots dat je genomineerd bent”, zegt hij.

'Lastig en vooruitstrevend'

In het juryrapport van de Planet Proof leliebollen staat dat Lily Company met de introductie van Planet Proof tuinleliebollen een stap voorwaarts zet richting duurzaamheid en MVO. “Gewasbescherming is in lelies vanouds een intensieve aangelegenheid, wat de stap naar Planet Proof zowel lastig als vooruitstrevend maakt. Planet Proof focust niet op één aspect maar op de hele bedrijfsvoering en is daarmee een integrale benadering. Dat maakt realisatie van de normen in de praktijk uitdagend”, zo luidt het juryrapport.

Composteerbare hoes

Zentoo won de eerste prijs in ‘Best Article’ voor haar composteerbare bloemenhoezen, genaamd Easy Bio Sleeve en Ovata in de categorie ‘Best Concept ’met haar 'Because we care'-project. De jury over de composteerbare bloemenhoezen: “De verpakkingslijn van composteerbare bloemenhoezen die vereniging Zentoo in samenwerking met Van der Windt verpakkingen presenteert, is een invulling van een belangrijke, tot nu toe ontbrekende, schakel. De hoes is in principe breed toepasbaar, niet alleen voor chrysanten, maar ook voor andere snijbloemen en  kamerplanten. Een afbreekbare hoes die vanaf de tuin tot bij de bloemist of consument meegaat en daarna bij het groenafval mag, heeft de potentie tot een echte doorbraak in vermindering van plasticgebruik te leiden.”

Inzet voor vrouwenrechten

Over de winnaar Ovata in de categorie 'Best Concept' zegt de jury: “De verpakkingshoes Because we care van Ovata vertelt het verhaal van de aanpak van het bedrijf ver weg in Oeganda met inzet voor vrouwenrechten. De aanpak van Ovata in Oeganda is een goed voorbeeld van MVO-handelen. Die aanpak is moeilijk communiceerbaar naar de handel en de consument. De Because we care-hoes biedt hiervoor een oplossing.”